Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес закликає Уряди України та Польщі удосконалити роботу пунктів пропуску та підписати Угоду про спільний кордон

Реклама

Бізнес закликає Уряди України та Республіки Польща сприяти розбудові існуючих та спорудженню нових спільних пунктів пропуску на українсько-польському кордоні, а також забезпечити якнайшвидше підписання Угоди про спільний кордон між Україною та Республікою Польща. Про це йдеться у заяві, оприлюдненій на сайті Європейської Бізнес Асоціації.

Ініціатором цього звернення виступила бізнес-спільнота, об'єднана Європейською Бізнес Асоціацією, Американською торговельною палатою в Україні, Торгово-промисловою палатою України, Асоціацією міжнародних автомобільних перевізників, Українським союзом промисловців та підприємців, Спілкою українських підприємців, Загальнопольською Спілкою працедавців дорожнього транспорту, Польською Спілкою підприємців і роботодавців.

«Повномасштабна війна в Україні суттєво вплинула на ланцюги постачання товарів. Закриття повітряного простору України, блокування частини морських та річкових портів України, значні пошкодження залізничної мережі та інфраструктури країни призвели до того, що автомобільні вантажні перевезення через західні автомобільні пункти пропуску стали практично єдиним шляхом для міжнародних перевезень товарів», - підкреслюється у заяві.

Бізнес-спільнота зазначає, що попри спільні зусилля української та польської сторін з налагодження ефективного пропуску транспортних засобів комерційного призначення через західні пункти пропуску, транспортні засоби вимушені простоювати на кордоні по декілька діб, тоді як існуючий механізм електронної черги для всіх учасників потребує вдосконалення.

У зверненні наводяться дані електронної черги станом на початок липня поточного року. Так, зокрема, час очікування в загальній черзі в пункті пропуску «Ягодин-Дорогуськ» складає приблизно 7 днів, а час очікування в черзі на ветеринарний контроль - більше 13 днів. Це призводить до сповільнення товарообігу і фінансових втрат перевізників через простій транспорту та порушення договорів.

З метою стимулювання скорочення черг на кордонах і тривалості перевірок, зниження витрат бізнесу на простій вантажних транспортних засобів та уникнення штрафних санкцій за несвоєчасне виконання міжнародних контрактів, а також задля прискорення експортно-імпортних операцій між Україною та країнами ЄС, бізнес-спільнота закликає Уряди України та Республіки Польща:

  • сприяти якнайшвидшому підписанню Угоди про спільний кордон між Україною та Республікою Польща;

  • посилити діалог із польською стороною та відповідними інституціями ЄС щодо розбудови існуючих та спорудження нових спільних пунктів пропуску на українсько-польському кордоні;

  • сприяти пошуку шляхів зближення митних процедур на польсько-українських пунктах контролю та виробленню відповідних рекомендацій для змін митного законодавства України та практик митних відомств обох країн;

  • прискорити процес ухвалення рішення Державною митною службою України щодо модернізації пунктів пропуску на польсько-українському кордоні.

Не пропусти жодної важливої зміни для бізнесу з LIGA360. Налаштуй моніторинг згадок у ЗМІ, змін конкурентів, законодавства та статусів об'єктів нерухомості. Спробуй прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини