Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ знизив облікову ставку до 22%

Реклама

Нацбанк ухвалив рішення знизити облікову ставку з 25% до 22% із 28 липня 2023 року, передає пресслужба регулятора.

В НБУ зазначили, що почати цикл зниження облікової ставки дозволило стрімке сповільненню інфляції та стійка ситуація на валютному ринку.  

Споживча інфляція в річному вимірі з більше ніж 26% на початку року сповільнилася до 12,8% у червні, що перевершило очікування НБУ.

Важливу роль відіграло насичення ринків продовольства та пального, а також зниження світових цін на енергоносії. Помітний вплив на цінову динаміку мали й заходи НБУ, зокрема підвищення вимог до обов'язкового резервування та зміна операційного дизайну монетарної політики. Ці кроки сприяли зростанню привабливості гривневих активів, зокрема завдяки суттєвішому підвищенню банківських ставок за строковими депозитами, та зміцненню готівкового курсу гривні.

Також Правління НБУ знизило ставку за депозитними сертифікатами овернайт на 2 в.п. до 18%, а за кредитами рефінансування на 3 в.п. до 24%. Ставка за тримісячними депозитними сертифікатами і надалі дорівнюватиме обліковій ставці.

НБУ суттєво поліпшив прогноз інфляції на цей рік - з 14,8% до 10,6%. Зростання цін сповільнюватиметься за рахунок поступового зниження світової інфляції та все ще доволі жорстких монетарних умов в Україні. Також регулятор очікує, що інфляція у 2024 році знизиться до 8,5%, а в 2025 році - до 6%.

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини