Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада планує відновити декларування для чиновників

Реклама

Комітет ВР з питань антикорупційної політики схвалив до першого читання законопроєкт № 9534 про відновлення електронного декларування, який 26 липня був зареєстрований у Верховній Раді. Про це повідомив перший заступник голови комітету Ярослав Юрчишин.

Про головні новації цього законопроєкту розповів його співавтор, перший заступник голови Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики, Ярослав Железняк.

Так, важливим нововведенням є зобов'язання подати декларації не лише за поточний рік, але і за всі інші попередні.

Суб'єкти декларування, які виконують завдання в інтересах національної безпеки чи перебувають на територіях, які постраждали від військової агресії російської федерації проти України, подають декларацію протягом 90 днів з дня:

  • визначення дати завершення бойових дій;

  • завершення тимчасової окупації для тимчасово окупованих територій, на яких особа перебуває;

  • повернення до пункту постійної дислокації чи місця постійної роботи (крім ротації);

  • припинення або скасування воєнного стану.

Ця норма розповсюджується на осіб:

  • які перебувають на тимчасово окупованих територіях;

  • з числа військовослужбовців ЗСУ та інших військових формувань, які беруть безпосередню участь у бойових діях;

  • з числа співробітників органів, уповноважених на здійснення розвідувальної та/або контррозвідувальної діяльності, які безпосередньо беруть участь у проведенні розвідувальних заходів;

  • які направлені до інших держав для участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки.

Де читати новини піарнику й політтехнологу? У рішенні LIGA360: PR-Менеджер. Налаштуйте персональну стрічку новин з обраних джерел, та зручно читайте її в Telegram. А ще система дозволяє позначити теги для новин, побачити охоплення, та налаштувати дайджести. Деталі за посиланням.

Також цим законопроєктом уточнюються дані про необхідність декларування об'єкта, що перебував у володінні. Він вказується в декларації, якщо перебував у володінні або користуванні у сукупності не менше 183 календарних днів за звітний період та/або два місяці, що передували закінченню звітного періоду, та ринкова вартість користування таким об'єктом (незалежно від того чи користування платне або безоплатне) протягом періоду його користування перевищує 50 прожиткових мінімумів (наприклад, за 2022 рік це становитиме 124 050 грн).

Крім того, ним пропонується поновити спецперевірки, які були припинені на період воєнного стану, у тому числі для тих, что був призначений без них.

Згідно законопроєкту, на період до припинення або скасування воєнного стану, у Єдиному державному реєстрі декларацій у відкритому доступі відображатимуться декларації, але без зазначення реєстраційного номера облікової картки платника податків або номера паспорта громадянина України; місця проживання; дати народження фізичних осіб; місцезнаходження об'єктів, які наводяться в декларації; номера рахунку в банківській чи іншій фінансовій установі; відомостей про населені пункти, де розташовані об'єкти, які зазначаються у декларації, або де розташоване місце фактичного проживання, зареєстроване місце проживання; ПІБ всіх інших осіб зазначених у декларації (крім суб'єкта декларування).

Суб'єкти декларування отримають доступ до відомостей про них та членів їх сімей з довідкових систем, реєстрів, банків даних.

Строки декларування суттєвих змін у майновому стані збільшаться.

За словами Ярослава Железняка, Парламент розгляне цей законопроєкт найближчим часом.

Працювати в команді - вигідно як ніколи. Саме зараз ви можете замовити до 10 рішень LIGA360 всього за 10000 грн/міс. Отримайте фіксовану ціну за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини