Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Систему публічних закупівель очікують зміни - Мінекономіки

Реклама

Міністр економіки України Юлія Свириденко в колонці для Forbes розповіла про зміни у системі публічних закупівель, які відбудуться найближчим часом.

В першу чергу це буде стосуватись потреб безпеки й оборони.

«Для багатьох виробників потреби безпеки та оборони - чи не єдиний ринок, на якому вони зараз можуть працювати. Тому важливо, щоб закупівлі у цій сфері могли закривати вітчизняні компанії. Виклики, з якими вони стикаються під час війни, - це часто доступ до фінансування й розірвані ланцюги постачання. Тому для бізнесу важливе планування й отримання замовлень заздалегідь. Зміна політики закупівель - це крок на зустріч виробникам. Це допоможе посилити ефективність оборонних видатків, які фінансуються коштом податків бізнесу та громадян», - зазначила Юлія Свириденко.

За її словами, головним є те, що усі закупівлі, які не стосуються озброєння та військової техніки, знову проводитимуться у системі Prozorro. Це будуть або відкриті торги в системі або запити пропозицій в електронному каталозі Prozorro Market, що створить додаткові можливості саме українському бізнесу активніше брати у них участь.

Для Міноборони передбачений ще один додатковий спосіб - закупівлі за спрощеною процедурою. Це робиться, аби уникнути «тендерного тролінгу» - коли учасник аукціону завалює Антимонопольний комітет скаргами.

Якщо ж замовники у сфері оборони укладають договір без конкурсу (наприклад, коли є нагальна потреба, або публікація інформації може зашкодити національній безпеці), вони мають перевірити прибуток виробника або постачальника, за виключенням договорів щодо озброєння і військової техніки. Для виробників він має бути не більше ніж 25% від виробничої собівартості.

Крім того, умови постачання для українських та іноземних виробників тепер однакові. Відтепер українські виробники, які займаються постачанням озброєння і військової техніки для потреб оборони, будуть укладати договори за результатами переговорів. При цьому вони не повинні підтверджувати калькуляцію й відповідно норму прибутку. 

У перші місяці повномасштабної війни уряд запровадив рамкові угоди закупівель для потреб оборони. Механізм передбачав публікацію оголошення із вимогами до товару чи робіт у Prozorro, але відбір переможців відбувався поза системою.

Нових рамкових угод чинні правила не передбачають. Утім на основі накопиченого досвіду Мінекономіки працює над запровадженням відкритої рамкової угоди, яка передбачає всі етапи відбору в системі Prozorro.

Ці кроки направлені на те, щоб ефективніше поєднати потреби оборони й потреби економічного розвитку.

Нагадаємо, Уряд скасував постанову, яка забороняла нарахування прибутку постачальникам для ЗСУ

За інформацією Мінекономіки.

Добірка матеріалів про публічні закупівлі - у LIGA360. Отримай 400 документів для бізнесу, щоб брати участь в публічних закупівлях й тендерах та знати про зміни воєнного часу. Замов презентацію прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини