Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Форму та зміст структури власності юросіб оновлять - проєкт

Реклама

Мінфін пропонує привести Положення про форму та зміст структури власності, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 19 березня 2021 року № 163, у відповідність до положень Законів № 755 та № 361.

29 грудня 2022 року набрав чинності Закон № 2571-ІХ, яким внесено зміни до вищезазначених законів і запроваджено: спрощення подання інформації про кінцевого бенефіціарного власника (КБВ) та структуру власності юридичними особами, що вносяться до ЄДР; механізм перевірки достовірності інформації про КБВ та структуру власності; посилено відповідальність за неподання / недостовірне подання юридичною особою відомостей про КБВ та структуру власності.

Детальніше про зміни читайте у матеріалі: Фінансовий моніторинг 2022: ключові правила та зміни, які очікують бізнес

Щоб зміни запрацювали, Мінфін розробив проєкт нового Положення про форму та зміст структури власності та оприлюднив його для обговорення 1 серпня 2023 року.

Згідно з пояснювальною запискою, проєктом запропоновано встановити:

  • форму та зміст структури власності юридичної особи;

  • вимоги / параметри до оформлення структури власності;

  • інформацію, яку необхідно зазначити щодо кожної особи, зазначеної у структурі власності;

  • спосіб визначення розміру участі в юридичній особі у відповідному ланцюзі володіння часткою (корпоративними правами);

  • подання схематичного зображення структури власності та вимоги до її оформлення;

  • перелік документів, які мають додаватись до структури власності.

У проєкті враховано нові вимоги Законів № 755 та № 361, зокрема, щодо забезпечення можливості подання відповідними юридичними особами структури власності до ЄДР в електронній формі, яка дозволить подавати таку інформацію у машиночитабельних форматах і здійснювати автоматизовану перевірку таких даних програмним забезпеченням ЄДР.

Прийняття проєкту надасть можливість суб'єктам господарювання під час проведення державної реєстрації створення юридичної особи, а також держреєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР, заповнювати інформацію про структуру власності.

Маючи інформацію про структуру власності та справжнього КБВ, компанії при пошуках надійного бізнес-партнера уникнуть більшість ризиків, зокрема фінансових, репутаційних ризиків, а також не потраплять під нові пакети санкцій та оновлення чорних списків як Україною, так і світовою спільнотою.

Маєте сумніви щодо потенційного бізнес-партнерства? Перевіряйте інформацію про українські компанії в LIGA360. Спробуйте за посиланням 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини