Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бюджет втратив 3 млрд грн податків від діяльності криптобірж - БЕБ

Реклама

Фахівці Бюро економічної безпеки (БЕБ)проаналізували діяльність криптобірж, заснованих резидентами України, та дійшли висновку, що держбюджет за 10 років втратив щонайменше 3 млрд грн податків від криптобірж, діяльність яких досі не врегульовано в Україні, повідомили в БЕБ.

За оцінкою аналітиків загальний обсяг торгів цих бірж тільки трьома віртуальними активами (BTC, ETH, USDT), за період їх діяльності з 2013 по 2023 роки, становить понад $ 55 млрд.

З транзакцій стягується торгова комісія, яку кожна біржа встановлює самостійно. Як правило - це 0,1 - 1,5% від суми угоди. Середня торгова комісія становить 0,8% від обороту, що орієнтовно за десять років склало $ 445,5 млн.

При цьому згадані криптобіржі досі не сплачують податки в Україні, адже відсутня відповідна нормативна база.

«Є різні точки зору на те як повинні оподатковуватися ці операції й БЕБ буде діяти відповідно до ухвалених депутатами положень. Але очевидно, що поки питання затягується, держава продовжує втрачати десятки мільйонів податків щомісяця. Крім того операції з криптовалютою можуть використовуватися для обходу санкцій, виведення коштів за кордон, незаконного ігорного бізнесу та скоєння кримінальних правопорушень», - зазначив заступник Директора Бюро економічної безпеки України Андрій Пащук.

В БЕБ нагадали, що 17 лютого 2022 року Верховна Рада України ухвалила Закон України № 2074-ІХ «Про віртуальні активи», який регулює правовідносини у сфері обігу віртуальних активів в Україні. Він набирає чинності з дня внесення та прийняття змін до Податкового кодексу України. Але досі відповідні норми щодо особливостей оподаткування операцій з віртуальними активами не прийнято.

Отримуй актуальну інформацію для збереження бізнесу в умовах війни. Нормативно-правова інформація, щоденні оновлення документів, аналітичних статей та рекомендацій від LIGA ZAKON. Читай за посиланням.

Читайте також:

Оподаткування доходу фізосіб від операцій з криптовалютою - роз'яснення ДПС

Україна може повністю легалізувати криптовалюти

Правове регулювання NFT в Україні

Оподаткування операцій з криптовалютою після легалізації

ФОП та криптовалюта: операції, розрахунки та податки в Україні

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини