Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк пом'якшує низку валютних обмежень

Реклама

Національний банк України пом'якшує низку валютних обмежень для активнішої участі банків-нерезидентів на ринку ОВДП, збільшення припливу іноземної валюти в країну, а також підтримки соціальних ініціатив щодо захисту громадян.

Так, з 12 серпня 2023 року НБУ запроваджує зміни щодо таких питань:

  • перекази за кордон для виплати пенсій громадянам України.

АТ "УКРПОШТА" як призначений оператор послуг поштового зв'язку матиме змогу здійснювати перекази з метою забезпечення виплати пенсій та грошових допомог на користь громадян України, які тимчасово перебувають за кордоном; 

  • участь банків-нерезидентів в операціях з ОВДП, номінованими в національній валюті.

Національний банк дозволить здійснювати переказ коштів у гривні на кореспондентські рахунки банків-нерезидентів, відкриті в українських банках, для проведення операцій з внутрішніми державними облігаціями України (ОВДП), номінованими в національній валюті, учасником яких є банк-нерезидент;

  • перекази коштів за кордон товарними біржами для повернення гарантійного забезпечення для участі в торгах;

Товарні біржі отримають можливість переказувати кошти нерезиденту з метою повернення попередньо внесеної ним суми гарантійного забезпечення для участі в біржових торгах. Водночас таке повернення може здійснюватися лише за рахунок коштів, які були попередньо перераховані нерезидентом з-за кордону для участі в торгах на товарній біржі. Відповідно купівля іноземної валюти не здійснюватиметься, отже це не посилюватиме тиск на валютний ринок. Натомість такі зміни дадуть змогу забезпечити виконання біржами своїх зобов'язань перед учасниками торгів, що зі свого боку сприятиме збільшенню припливу іноземної валюти в Україну;

  • валютний нагляд банків за дотриманням резидентом граничних строків розрахунків за операцією з імпорту товарів.

Банки не матимуть можливості завершувати валютний нагляд за операцією з імпорту товарів, якщо відбувається повне або часткове повернення коштів імпортеру з рахунку нерезидента, відкритого в українському банку. 

Відповідна зміна необхідна, щоб запобігти непродуктивному відпливу іноземної валюти за кордон, що дасть змогу захистити міжнародні резерви України та стабільність на валютному ринку.

Наведені та інші уточнювальні зміни внесені постановою Правління Національного банку України від 10 серпня 2023 року № 96 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18", що набирає чинності з 12 серпня 2023 року.

Не пропусти жодної важливої зміни для бізнесу з LIGA360. Налаштуй моніторинг згадок у ЗМІ, змін конкурентів, законодавства та статусів об?єктів нерухомості. Спробуй прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини