Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Офісі Президента назвали пріоритетні для економіки України бізнес-напрями

Реклама

Заступник голови Офісу Президента Ростислав Шурма запропонував визначити для України чотири пріоритетні бізнес-напрямки та займатися їхнім розвитком. Своє бачення він виклав в межах iForum, повідомляє кореспондент LIGA.net.

Ростислав Шурма наполягає на стимуляції бізнесу і визначенні пріоритетів, а також пропонує зосередитись на чотирьох кластерах розвитку економіки:

  • IT-сектор;

  • енергетика (Росія втрачає ринки, які Україна може зайняти);

  • агробізнес (Україна має великий потенціал, але й надалі буде стикатися з протидією експорту зерна в Європу);

  • нові індустрії (насамперед виробництво літію та зелена металургія).

Водночас співвласник Нової пошти Володимир Поперешнюк, який був присутній на заході з Шурмою, порівняв такий підхід з ринковою економікою, наголосивши, що бізнес так не працює. Натомість він пропонує тотальну лібералізацію та дерегуляцію бізнесу.

На думку Володимира Поперешнюка, Україна поступово перетворюється на УРСР 30-х років, коли одночасно відбуваються два процеси. З одного боку, це нова індустріалізація, яку можна охарактеризувати Великим будівництвом та іншими проєктами Мінінфраструктури. З іншого - "розкуркулення", яке характеризується законами проти приватних підприємців, зокрема ФОПів.

Він вважає, що виходом з цієї ситуації є повернення процесів, які відбувалися навесні 2022 року, коли приватна ініціатива та повна дерегуляція змогли врятувати державу від російської агресії.

Важливим нюансом захисту приватної власності буде швидко проведена приватизація, додав співвласник Нової Пошти. Оскільки не може бути вільного ринку та захисту підприємців, коли держава є одним з гравців, конкурентів, при цьому ще й має можливість встановлювати правила.

Крім того, за словами Поперешнюка, потрібна зміна філософії спілкування держави з підприємцями - щоб держава припинила сприймати бізнесмена як латентного злочинця, якого постійно треба регулювати. При цьому він підкреслив, що головне - це зниження податків.

Не пропусти жодної важливої зміни для бізнесу з LIGA360. Налаштуй моніторинг згадок у ЗМІ, змін конкурентів, законодавства та статусів об'єктів нерухомості. Спробуй прямо сьогодні.

Більше робочих місць LIGA360 - фіксована ціна. Тільки зараз діють вигідні умови на рішення LIGA360 для бізнесу. Ви зможете підключити до 10 співробітників всього за 10000 грн/міс. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини