Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Гетманцев розповів про найбільш реалістичну податкову реформу

Реклама

В Уряді зараз працюють над національною стратегією доходів та баченням податкової системи до 2030 року. Про це в інтерв'ю Forbes розповів Голова податкового Комітету ВР Данило Гетманцев.

Йдеться про уніфікацію податкового законодавства із законодавством Європейського Союзу. Це стосується податку на прибуток,112 директиви, директив щодо правил протидії ухиленню від оподаткування ATAD-1 та ATAD-2.

Нагадаємо, Мінфін розпочав роботу над підготовкою законодавчої бази у сфері оподаткування для вступу до ЄС

Для запровадження в Україні розглядається один із успішних прикладів систем спрощеного оподатування, які діють в ЄС.

"Наша спрощена система, давайте будемо відверті, перетворилася в систему з ухилення від оподаткування. Вигодонабувачем цієї системи повинен бути саме малий бізнес, а не великі компанії, що мімікрують під малі. Ми розглядаємо систему Польщі. Деякі параметри там відрізняються від українських. Наприклад, якщо у нас ліміт для малого підприємництва - 7,8 млн грн обороту на рік, то у Польщі - €2 млн. Але там є й інші умови, тому все треба робити комплексно", - зазначив Гетманцев.

Щодо оподаткування доходів: є концепція об'єднання ЄСВ, військового збору і ПДФО в єдиний податок і зі зменшенням ставки. Очікується, що вона дозволить детінізувати зарплати і компенсувати за рахунок цього втрати бюджету.

Також у планах повна реформа екологічного податку, який буде сконцентровано на оподаткуванні CO2.

Місцеві податки також мають привести у відповідність до реальних економічних критеріїв та зробити з них потужне джерело для фінансування місцевих бюджетів.

Вже зараз активно ведеться робота щодо диджиталізації: електронна акцизна марка, електронний аудит, розвиток електронного кабінету платника, система автоматизованого управління ризиками тощо.

Структура податкової повинна змінитися за рахунок розширення аналітичних напрямів та, відповідно, зменшення інших функцій, що випадатимуть у ході диджиталізації.

Як керівнику бути ефективніше у новому бізнес-сезоні? LIGA360 надасть всю галузеву інформацію та законодавство, бізнес-кейси, досьє контрагентів - щоб ви змогли ухвалювати правильні рішення. Тільки зараз ви отримаєте знижку 10%, якщо замовите LIGA360:Керівник на рік. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини