Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін розробив зміни до порядку блокування ПН/РК

Реклама

Мінфін оприлюднив до обговорення проєкт змін до постанови №1165. Пропонується оновити окремі положення автоматизованого моніторингу відповідності ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризиків в частині ознак безумовної реєстрації та показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника податку.

Зокрема, запропоновано збільшити показник загальної суми сплати податку на додану вартість за останні 12 місяців з 1 млн гривень до 10 млн гривень, йдеться у пояснювальній записці до проєкту.

Також показник позитивної історії пропонується доповнити умовами, які мають одночасно виконуватися: у прийнятих для реєстрації та зареєстрованих в ЄРПН ПН/РК протягом шести послідовних місяців, що передують місяцю, у якому їх прийнято для реєстрації, платником податку відображені операції з придбання товарів/послуг за чотирма кодами товару/послуги згідно з УКТЗЕД/ДКПП, обсяг за якими становить не менше 75% від загального обсягу придбання у цьому періоді та операції з постачання товарів/послуг за одним і тим самим кодом товару/послуги згідно з УКТЗЕД/ДКПП, обсяг за яким становить не менше 75% від загального обсягу постачання у цьому періоді. При цьому значення показника Pпоточ є меншим ніж значення Рмакс.

Умовою для відповідності позитивній історії передбачено, що середньомісячна сума сплаченого ПДФО в розрахунку на одну фізичну особу, якій нараховано дохід у вигляді заробітної плати, перевищує суму ПДФО, розраховану з подвійного розміру мінімальної заробітної плати у відповідному місяці, за умови, що з початку попереднього року керівник та/або засновник платника податку не змінювалися та середньомісячна чисельність працюючих за останні 12 місяців становить не менше п'яти осіб.

При цьому період 12 місяців обраховується від останнього звітного періоду, передбаченого для подання податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, граничний термін подання якого настав.

Доповнено новими пунктами позитивної історії, якими передбачається, що:

1) одночасно виконуються такі умови:

загальна сума податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг), сплачена за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю, в якому прийнято для реєстрації в ЄРПН ПН/РК, платником податку та його відокремленими підрозділами, якими подано ПН/РК на реєстрацію в ЄРПН, становить більше 1 млн гривень, значення показника D становить більше 0,05. При цьому значення показника Pпоточ є меншим ніж значення Рмакс;

2) для платника податку протягом 36 послідовних звітних (податкових) періодів, що передують поточному місяцю, одночасно виконуються такі умови:

  • у платника податку та його відокремлених підрозділів відсутня заборгованість зі сплати ЄСВ та податків і зборів, контроль за справлянням яких покладено на ДПС;

  • податкова звітність та звітність щодо нарахованих сум ЄСВ подана до контролюючого органу без порушення строків для подання такої звітності;

  • ПН/РК коригування подана для реєстрації в ЄРПН без порушення визначених Податковим кодексом України строків;

  • середньомісячний обсяг постачання, зазначений платником ПДВ в ПН/РК, зареєстрованих у ЄРПН, перевищує
    500 тис. гривень.

При цьому в поточному місяці:

  • значення показника D становить більше 0,05;

  • значення показника Pпоточ є меншим ніж значення Рмакс.

Також встановлено, що рішення про неврахування таблиці даних платника податку може бути оскаржено:

  • в адміністративному або судовому порядку у разі прийняття рішення комісією регіонального рівня;

  • у судовому порядку у разі прийняття рішення комісією центрального рівня.

Як фінансовому директору знаходити ефективні рішення? Актуальна база аналітики й законодавства є у LIGA360. Отримай повноту інформації, щоб: передбачати фінансові ризики, контролювати подання звітності, здійснювати податкове планування. Замов презентацію LIGA360 прямо сьогодні.

Як керівнику бути ефективніше у новому бізнес-сезоні? LIGA360 надасть всю галузеву інформацію та законодавство, бізнес-кейси, досьє контрагентів - щоб ви змогли ухвалювати правильні рішення. Тільки зараз ви отримаєте знижку 10%, якщо замовите LIGA360:Керівник на рік. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини