Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За час повномасштабної війни кількість активних газових трейдерів зменшилася приблизно на третину - глава профільної асоціації

Реклама

З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну кількість активних трейдерів на ринку природного газу зменшилася приблизно на третину. Таку думку висловив глава асоціації "Газові трейдери України" Андрій Мизовець у коментарі Енергореформі під час організованого Energy Club форуму Ukrainian Gas Open 2023 "Видобуток. Транспортування. Зберігання. Продаж".

"Мінімум третина газових трейдерів зупинили активні операції. Можливо, не зовсім вийшли з ринку, але перейшли у "сплячий" режим", - зазначив Андрій Мизовець.

За його словами, основною причиною цього стало суттєве, у понад два рази, зниження споживання природного газу промисловістю - ринковим сегментом, де працювали трейдери.

"Якщо до активної фази бойових дій ми могли говорити про споживання промисловістю до 10 млрд куб. м на рік, а зараз говоримо приблизно про 3-4 млрд куб. м, то уявіть, наскільки збільшилася конкуренція. Вона шалена. Фінансова спроможність, яка дозволяла б працювати повноцінно, не у всіх була настільки значна, щоб пережити часи кількамісячної паузи", - наголосив глава асоціації.

Він додав, що водночас виросла ринкова частка НАК "Нафтогаз України".

"У "Нафтогаза" є ресурси, якими вони можуть оперувати, і є фінансова подушка, якою вони можуть користуватися", - пояснив Мизовець.

При цьому він не став прогнозувати, чи буде й надалі зменшуватися кількість гравців на ринку, але висловив думку, що до кінця активних бойових дій не варто говорити про їх збільшення.

"До закінчення бойових дій, перемоги навряд чи ми повернемося до розгляду дійсно якихось ринкових перетворень. І навряд чи кількість компаній буде збільшуватися", - резюмував глава асоціації.

Як енергетичному бізнесу управляти ризиками? Спробуйте корпоративне рішення LIGA360. Законодавство й моніторинг змін енергоринку, перевірка контрагентів, відповіді експертів щодо ліцензій, перевірок, мита і податків. Докладніше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини