Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Державний ринковий нагляд поширять на інтернет-магазини

Реклама

Інструменти державного ринкового нагляду пропонують поширити на інтернет-торгівлю чи інші способи дистанційної торгівлі, повідомили в Держпраці.

В Україні триває впровадження європейського законодавства в галузі якості продукції, а саме - переходу від нагляду за виробничим процесом до нагляду за якістю готових товарів (ринкового нагляду). Наразі триває обговорення відповідного законопроекту.

У 2019 році ЄС ухвалив Регламент 2019/1020 про нагляд за ринком і відповідність продукції, в якому серед іншого розглядаються проблеми, пов'язані з електронною торгівлею і цифровим середовищем. Отже, Україна має привести своє законодавство у відповідність до цього Регламенту.

Сьогодні у Держпраці немає права здійснювати перевірку ФОП, оскільки ФОП не є виробником, імпортером, дистриб'ютором чи продавцем, і не набув права власності на товар, який продає через інтернет магазин. У разі ухвалення законопроекту й імплементації норм Регламенту ЄС 1020 Держпраці матиме право здійснити перевірку ФОП, який надіслав товар. А якщо споживач отримав небезпечний товар через пошту напряму від іноземного продавця, Держпраці матиме можливість впливати на інтернет-ресурс, на якому споживач купив цей пристрій. Тобто змусити власника сайту розмістити інформацію про небезпеку товару або вилучити інформацію про товар із сайту.

Для цього законопроект пропонує включити до переліку осіб, на яких поширюється державний ринковий нагляд, надавачів послуг з виконання замовлень (фулфілменту). Крім того, законопроектом вводиться поняття надавача послуг інформаційного суспільства, на якого органи ринкового нагляду також матимуть вплив.

Відповідно до законопроекту:

  • надавач послуг фулфілменту - будь-яка фізична чи юрособа, яка у ході господарської  діяльності пропонує принаймні дві з таких послуг: складування, пакування, адресування та відправлення без набуття права власності на відповідну продукцію, за винятком поштових послуг, доставки, транспортування.

  • надавач послуг інформаційного суспільства - надавач будь-якої послуги, яка зазвичай надається за винагороду, на відстані (без одночасної присутності сторін), електронними засобами (відправляється та отримується у пункті призначення за допомогою електронного обладнання для обробки, включаючи цифрову компресію та зберігання даних, та передається і отримується дротами, радіо, оптичними засобами або іншими електромагнітними засобами) та за індивідуальним запитом одержувача послуг (надається шляхом передачі даних за індивідуальним запитом).

Суб'єкти господарювання будуть зобов'язані надавати на запит органів ринкового нагляду інформацію, необхідну для ідентифікації власників вебсайтів, на яких розміщено інформацію, пов'язану з товаром, який перевіряють.

Підприємцям важливо бути впевненими в контрагентах. LIGA360:Підприємець надасть повне досьє компаній та фізосіб з державних реєстрів. Перевіряй потенційних партнерів на наявність у санкційних списках, токсичні зв'язки з рф/рб, відкриті провадження тощо. Замовляй за посиланням. 

Тільки до 14 вересня ти можеш взяти участь в розіграші рішення LIGA360:Підприємець. Один  з тих, хто придбає продукт - виграє рік безоплатного доступу.  Випробуй удачу прямо зараз! 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини