Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес не підтримує передачу адміністрування ЄСВ до Пенсійного фонду

Реклама

Члени Коаліції Українська Рада Бізнесу, до складу якої входять 110 бізнес-асоціацій різних галузей економіки, звернулись до голів Економічного та Податкового комітетів, голови Комітету соцполітики, Міністра фінансів, Міністра економіки, Міністра цифрової трансформації з проханням утриматись від прийняття законопроєктів № 9569 та № 9570, що передбачають передачу функції адміністрування ЄСВ від Державної податкової служби до Пенсійного фонду. Відповідне звернення оприлюднено на сайті УРБ.

На думку бізнесу, прийняття цих законопроєктів є недоцільним у поточних умовах, їх реалізація погіршить адміністрування ЄСВ та призведе до збільшення видатків на Пенсійний фонд.

У заяві констатується, що на сьогодні ДПС має інформаційно-комп'ютерні системи, які забезпечують облік платників податків, приймання електронної звітності, облік нарахованих та сплачених сум, правове супроводження, консультування платників податків та інші процеси адміністрування. Система працює з високою ефективністю, виконує покладені на неї функції.

Тому для бізнесу незрозумілі норми законопроєктів № 9569 та № 9570, якими пропонується передача функцій з адміністрування єдиного соціального внеску від ДПС до ПФУ, який не має відповідного інформаційного забезпечення (автоматизованих систем).

В УРБ зауважують, що пояснювальна записка не містить жодних розрахунків та аргументів, які б доводили тези щодо неефективності роботи поточної системи, тож впровадження цих норм виглядає не обгрунтованим.

«Ще більш дивним виглядають норми цих проєктів зважаючи на те, що представниками влади задекларовано після завершення воєнного стану об'єднання ЄСВ, ПДФО, ВЗ у один податок та зниження навантаження на фонд оплати праці. З огляду на це доцільним на цей час є зменшення функцій та видатків Пенсійного фонду та поступова трансформація його у департамент Міністерства соцполітики», - йдеться у заяві.

У зв'язку з цим бізнес закликає народних депутатів та Уряд утриматись від прийняття цих законопроєктів без будь-якого обгрунтування.

«Закликаємо провести аналіз витрат-вигід таких змін, отримати оцінку проєктів від Міністерства фінансів, Міністерства економіки, Міністерства цифрової трансформації та на основі цієї інформації - провести відкрите експертне обговорення проєктів № 9569 та № 9570 за участі ключових стейкхолдерів, за підсумками якого визначитись щодо доцільності таких змін», - наголошується у зверненні УРБ.

А ваша топ-команда є поінформованою? Дашборд у LIGA360 - прозоре та актуальне джерело даних. Стежте за новинами, медіа-активністю конкурентів та правовою інформацією на єдиному ресурсі. Дізнайтеся про переваги корпоративного рішення LIGA360 за посиланням.

Замовте LIGA360 для бізнесу на вигідних умовах. Підключіть до 10 працівників за фіксованою ціною 10000 грн/міс. Забезпечте ключові ролі в команді - керівників, юристів, бухгалтерів, HR - інструментами та інформацією для ухвалення рішень. Замовляйте за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини