Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати пропонують спростити процедуру зміни цільового призначення земельних ділянок

Реклама

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 9627 щодо спрощення процедури зміни цільового призначення землі для цілей економічного відновлення.

За словами одного з його ініціаторів, заступника голови Комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитра Кисилевського, кожен підприємець, який намагався вирішити цю проблему, стикався з корупцією, бюрократією та непрогнозованими строками. Власник землі сільськогосподарського призначення, який вирішив побудувати на ній промислове підприємство, змушений витрачати на це 1-3 роки.

Спрощена процедура, яку пропонується запровадити законопроєктом № 9627, дозволить змінювати цільове призначення землі орієнтовно за 1,5 місяці.

Зміна цільового призначення землі відбуватиметься на підставі висновку уповноваженого органу містобудування та архітектури місцевої ради щодо можливості розміщення запланованого об'єкту без обов'язкової вимоги щодо розроблення містобудівної документації та документації із землеустрою.

«З середини 2022 року така спрощена процедура вже діє для релокованих підприємств, мультимодальних терміналів, портів на Дунаї, житла для ВПО, інженерно-комунікаційних мереж, об'єктів дорожньо-транспортної інфраструктури. Тепер ми розширюємо її дію на об'єкти промисловості та енергетики», - зазначив Киселевський.

Він звернув увагу, що спрощена процедура стосуватиметься земель за межами населених пунктів, щодо яких ще немає розробленої містобудівної документації.

Документ, який буде підставою для зміни цільового призначення землі, буде також особливим видом містобудівних умов та обмежень, що дозволить починати проектування об'єкту будівництва. «Цим ми ліквідовуємо для корупціонерів можливість гальмувати чи зупиняти створення нового промислового підприємства», - наголосив народний депутат .

Спрощена процедура діятиме на період воєнного стану та протягом 5 років після його припинення.

Як захистити земельну ділянку від рейдерських захоплень? Спробуйте SMS-Маяк Земля - сервіс інформування про початок та хід реєстраційної процедури щодо об'єктів землекористування. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини