Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні може з'явитися новий податок для банків

Реклама

У Верховній Раді готують новий банківський податок, який може запрацювати вже з 2024 року, розповів голова податкового Комітету ВР Данило Гетманцев у матеріалі Forbes

Таке додаткове оподаткування банків є у низці європейських країн: в Угорщині, Чехії, Литві, Італії, Іспанії тощо. В Україні розглядають два базових варіанти:

  • оподаткування всіх чистих процентних доходів, отриманих в році, з якого почне діяти норма за відносно невеликою чи середньою ставкою. «Наприклад, в Іспанії це 4,8%», - каже Гетманцев. Щоправда, в цій країні оподатковуються і чисті комісійні доходи банків. «Але це не наша історія: банки за цим показником поки не вийшли на довоєнний рівень», - уточнює нардеп. В Іспанії також діє норма, що надприбуток для цілей оподаткування має перевищувати певну межу.

  • оподаткування різниці між чистими процентними доходами у звітному році та середнім значенням за останні три-чотири роки. У такому концепті ставка має бути високою, каже Гетманцев. Наприклад, у Литві за ставкою 60% оподатковується 50% різниці між чистим процентним доходом у базовому році і його середнім значенням за попередні чотири роки.

Нардеп вважає оптимальнішим іспанський варіант. Попередня оцінка додаткових надходжень до бюджету - 10 млрд грн на рік.

Законопроєкт вже готовий, його внесуть у Раду після консультацій з Мінфіном, НБУ, профільними асоціаціями та Офісом Президента.

Не пропусти жодної важливої зміни для бізнесу з LIGA360. Налаштуй моніторинг згадок у ЗМІ, змін конкурентів, законодавства та статусів об'єктів нерухомості. Спробуй прямо сьогодні.

Читайте також: Гетманцев розповів про найбільш реалістичну податкову реформу

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини