Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

BlackRock розкрила перші деталі спеціального фонду для України

Реклама

У травні Уряд України оголосив про плани запуску Фонду розвитку України. Мінекономіки призначило консультаційну групу з фінансових ринків компанії BlackRock для надання консультативних послуг з підтримки проектування Фонду.

Керуючий директор BlackRock Матіас Вирволл представив перші деталі Фонду розвитку України (Ukrainian Development Fund), з яким найбільша інвесткомпанія світу разом із банком JP Morgan Chase допомагають українському Уряду.

Forbes розкриває ключові питання стосовно майбутнього фонду.

Спеціалізований фонд для України має мобілізувати приватний капітал для відновлення України за чотирма напрямками роботи:

  • Фонд надаватиме фінансування інвесторам та консультуватиме їх стосовно якісних проєктів в Україні.

  • Уряд України надаватиме широку підтримку та, можливо, буде міноритарним власником фонду.

  • Проєкт має орієнтуватися не лише на поствоєнне відновлення, а й на світові тренди, такі як кліматичні зміни. Це дасть можливість йому залучати кошти довгостроково та на постійній основі.

  • Фонд координуватиметься з індустріальною політикою українського уряду, орієнтованою на певні перспективні галузі.

Наразі Фонд на етапі створення, який триватиме шість місяців і передбачає створення тимчасових органів управління, розробку принципів інвестування та вибір попередніх проєктів до інвестпортфоліо. Наступні фази є такими:

  • Фаза розбудови. 6-12 місяців або після «розумного перемир'я» у війні з Росією (оригінальне формулювання з презентації - reasonable ceasing of hostilities). Пошук менеджменту та ключових працівників, а також акумулювання близько $1 млрд на операційні видатки та перші інвестиції.

  • Фаза експансії. До 3-5 років після заснування. Обсяг фонду зростає до $3-4 млрд. Знайдено більшу частину персоналу.

  • Цільова фаза. 5-10 років після заснування. Обсяг фонду в діапазоні $5-10 млрд. Фонд повноцінно працює.

Як фонд буде працювати, якщо в найближчому майбутньому інтенсивність війни з Росією не знизиться?

«Ми зацікавлені в прискоренні процесу й не будемо чекати до закінчення війни, - каже Вирволл. - UDF може позитивно впливати й у найближчому майбутньому, особливо коли йдеться про дорадчу роботу та підготовку проєктів».

Скільки грошей та на що вони йтимуть?

Незважаючи на обсяг власне фонду до $10 млрд, UDF може сприяти інвестиціям у п'ять цільових для себе секторів у $50 млрд. Це інфраструктура, енергетика, виробництво, сільське господарство та IT.

«UDF буде використовувати різні інструменти, включаючи позики, вкладення в акції, кредити, гарантії та інші», - зазначив Вирволл.

Чи буде претендувати на гроші український бізнес?

Взаємодія бізнесу з фондом буде схожа на контакти з банком. Наприклад, про процедури перевірки клієнта (KYC). Перевагою може стати те, що UDF відіграватиме роль платформи, яка об'єднуватиме підприємців та кредиторів. 

«Важливою функцією фонду може бути початкова перевірка позичальників, - пояснює директор BlackRock. - Підприємцю не доведеться звертатися до п'яти-шести установ, щоб побачити, хто надасть йому гроші».

Як ефективніше виконувати комплаєнс-процедури для бізнесу? З новим рішенням LIGA360:Compliance. Контролюйте дотримання вимог законодавства, здійснюйте due dilligence та AML/KYC перевірки, моніторте репутацію вашої компанії та партнерів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини