Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оподаткування надприбутків банків: що пропонує законопроєкт?

Реклама

28 серпня у Верховній Раді зареєстрували законопроект № 9656 про тимчасове оподаткування надприбутків банків. На сайті вже з'явився текст документа, метою якого визначено встановлення справедливого податкового навантаження шляхом запровадження особливостей оподаткування податком на прибуток підприємств чистих процентних доходів банків.

Проєктом передбачаються наступні зміни:

  • визначити новий об'єкт оподаткування податком на прибуток підприємств - чистий процентний дохід банків. Чистий процентний дохід банків визначається як різниця між сумою процентного доходу та сумою процентних витрат банку згідно з даними фінансової звітності банку за відповідний звітний (податковий) період;

  • встановити ставку для такого об'єкта у розмірі 5%;

  • закріпити тимчасовий характер податку на чистий процентний дохід банків - на три роки (з 1 січня 2024 року по 31 грудня 2026 року включно);

  • передбачити, що податок на чистий процентний дохід сплачуватиметься банками додатково до податку на прибуток підприємств і одночасно з ним.

Нарахований банками податок на чистий процентний дохід не є різницею та не зменшує фінансовий результат до оподаткування такого платника податків.

Бізнес не встигає за сучасним ритмом? Автоматизуйте роботу з LIGA360. Моніторте зміни воєнного стану, правові новації, свіжі судові кейси та діяльність ваших контрагентів. Замовте презентацію LIGA360 для своєї компанії прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини