Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

В Україні зміняться правила ввезення гуманітарної допомоги

Реклама

Мінсоцполітики спільно з громадськими організаціями та волонтерами підготувало нові правила ввезення гуманітарної допомоги в Україну, повідомили у Міністерстві.

Основна зміна - впровадження доступного електронного інструменту обліку  гуманітарної допомоги. За допомогою веб-платформи “Автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги” організації-отримувачі, які збираються ввезти гуманітарну допомогу, зможуть зареєструватись, авторизуватись на сайті, сформувати та подати декларацію. Декларація шляхом інформаційного обміну буде прямувати на митницю. Система автоматично присвоюватиме декларації унікальний код. За цим кодом митники пропускатимуть вантаж. 

Організації, які ввозять гуманітарну допомогу, подаватимуть публічні звіти після її розподілу. Достатньо вписати в систему: коли і де (без вказання персональних даних осіб) роздали вантаж, скільки залишилося. Такий механізм покаже шлях гуманітарної допомоги від донора через отримувача до набувачів та гарантуватиме прозорість процесу, а вся інформація про вантаж завжди буде у волонтерів під рукою в електронному кабінеті.  

Крім того, постанова скасовує гарантійні листи. Це означає, що гуманітарна допомога для військових ввозитиметься без додаткового бюрократичного навантаження. Інформація про такі вантажі буде закрита для загалу з міркувань безпеки. 

Термін запуску системи - 15 листопада 2023 року. 

Основні зміни:

1. Електронний облік та єдина база. Скасовані паперові декларації та робочі групи. Всі дані - в “Єдиній автоматизованій системі”. Сам реєструєш - отримуєш унікальний код - завозиш - роздаєш - звітуєш.

2. Масштаб. Абсолютно всі ГО, що мають ЄДРПОУ, зможуть самостійно ввозити гуманітарну допомогу.

3. Підзвітність та прозорість. Волонтери звітують про роздачу гуманітарної допомоги в простій формі: роздав (кг) - лишилось на складі (кг).

4. Для товарів подвійного призначення (для військових: дрони, зброя, тепловізори, бронежилети, системи зв'язку та ін.) скасували гарантійні листи; звіти по цій групі товарів непублічні.

LIGA360 - надійний помічник бізнесу в умовах воєнного стану. Не пропустіть жодної зміни законодавства, перевіряйте компанії та фізичних осіб, контролюйте реєстраційні зміни ваших об?єктів нерухомості. Придбайте LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини