Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У II кварталі 2023 року 28% підприємств стикалися з зупиненням ПН/РК - Рада бізнес-омбудсмена

Реклама

25 серпня 2023 року Рада бізнес-омбудсмена (РБО) з керівництвом Мінфіну, ДПС та Головою Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики обговорили проблематику ПДВ, рекомендації РБО в цій сфері та найближчі зміни до постанови № 1165

Основна увага була приділена останньому проекту змін до постанови №1165 для забезпечення максимального ефекту щодо зменшення кількості платників податків, які стикаються із зупиненням податкових накладних. РБО наполягала на максимально широкому застосуванні показників позитивної історії платника податків згідно з раніше узгодженими в рамках робочих груп пропозиційями, що дозволило б перейти до дійсної діджиталізації роботи СМКОР. Водночас, з метою недопущення ухилення від сплати податків, допустимими є розумні застереження для протидії відвертим маніпулюванням системою, тому було узгоджено їх напрацювати (але таким чином, щоб не змінювалася суть змін та позитивний ефект від них для бізнесу).

Бізнес-омбудсмен відмітив позитивні аспекти руху по ряду рекомендацій РБО, зокрема:

  • щодо запровадження адміністративного оскарження рішень про ризиковість платника та відмов у врахуванні таблиць даних;

  • щодо покращення функцій аналізу та прогнозування щодо зміни законодавства;

  • щодо активної залученості ВРУ для вирішення проблем;

  • щодо доступності даних про ключові показники (запровадження профілю платника), що очікується найближчим часом. 

Бізнес-омбудсмен України Роман Ващук відзначив, що хоча фактично кількість платників, які щомісячно страждають від блокування накладних суттєво зменшилася (у порівнянні з жовтнем-груднем 2022 року), стабілізація зупинилася на рівні в 3-4 рази вищому від бажаного. Згідно з даними за другий квартал 2023 року, 28% підприємств стикалися з зупиненням ПН/РК, що все ще є неприйнятним. 

Подальший простір для розвитку очевидний. Згідно з раніше озвученою Головою Комітету ВРУ метою - біля 0,2% зупинених ПН/РК, відповідно до позиції бізнес-омбудсмена це має бути також менше ніж 10 тис бізнесів щомісячно (зараз біля 24 тис.).

Читайте також: Бізнес надав свої пропозиції та закликає врегулювати проблему блокування ПН/РК.

Як керівнику бути ефективніше у новому бізнес-сезоні? LIGA360 надасть всю галузеву інформацію та законодавство, бізнес-кейси, досьє контрагентів - щоб ви змогли ухвалювати правильні рішення. Тільки зараз ви отримаєте знижку 10%, якщо замовите LIGA360:Керівник на рік. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини