Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В НБУ розповіли, що відбувається з економікою України

Реклама

Українська економіка відновлюється швидше, ніж очікував Нацбанк, констатує регулятор, посилаючись на оновлений економічний прогноз в Інфляційному звіті.

Цьому посприяли відсутність перебоїв з електроенергією, а також подальше налагодження шляхів постачання через західні кордони. У результаті пожвавилися різні види економічної діяльності: металургія, тваринництво, харчова промисловість.

Також зростає внутрішній попит. Українці почали витрачати більше коштів на товари та послуги. На це, зокрема, вплинуло поліпшення споживчих настроїв на тлі відновлення економіки та певне покращення фінансового стану домогосподарств. Вагому роль відіграють і значні бюджетні видатки. Уряд завдяки великим обсягам міжнародної допомоги може фінансувати соціальну сферу та відбудову пошкодженої інфраструктури, а за рахунок податків - забезпечувати армію. 

Українські підприємці перевіряють контрагентів у LIGA360. Отримайте досьє на 6,8 млн українських компаній. Перевіряйте ризик-фактори щодо співпраці, перевірте останні зміни та налаштуйте моніторинг. Деталі за посиланням 

НБУ переглянув прогноз зростання реального ВВП у 2023 році з 2,0% до 2,9%. У наступні роки зростання економіки пришвидшиться до 3,5-6,8%. Однак, якщо активна фаза війни триватиме довше, ніж передбачено основним припущенням (середина 2024 року), економіка, ймовірно, зростатиме повільніше.

Що з цінами?

Інфляція стрімко знизилася від початку року. Ще в січні вона становила 26% у річному вимірі, тоді як уже в липні сповільнилася майже до 11%. Цьому посприяли доволі стабільна ситуація в енергетиці, здешевлення пального у першому півріччі, а також нарощування пропозиції продовольства. Вагомий вплив мали й заходи НБУ, що забезпечили стійкість валютного ринку. Зміцнення національної валюти на готівковому ринку стримувало зростання цін на товари і послуги зі значною складовою імпорту (одяг, електроніка, авто, медицина тощо). Ще один чинник стійкого сповільнення інфляції - незмінні тарифи на частину житлово-комунальних послуг, зокрема на опалення та гарячу воду. 

НБУ прогнозує подальше зниження інфляції - до 8,5% у 2024 році та 6,0% у 2025 році. Цьому сприятиме низка чинників:

По-перше, очікується поступове зниження світових цін, зокрема на енергоносії.

По-друге, завершення війни має сприяти нарощуванню виробництва, а більша пропозиція товарів стримує інфляцію.

По-третє, НБУ і надалі балансуватиме валютний ринок та захищатиме привабливість гривні. Додаткову підтримку курсу гривні на етапі відбудови країни забезпечуватимуть інвестиції та міжнародна фінансова допомога.

Водночас основний внесок в інфляцію післявоєнних років, ймовірно, матиме поступове коригування тарифів на ЖКП.

Що буде з робочими місцями та зарплатами?

Рівень безробіття  в Україні знижується, проте повільно. Одна з головних причин - кваліфікаційні диспропорції. Під час війни зріс попит на одні спеціальності та впав на інші. Дуже часто шукачі роботи пропонують одні навички, а роботодавці потребують інших. У результаті бізнес відчуває чималі труднощі із закриттям вакантних позицій. Серед нових вакансій сьогодні переважають робітничі професії, логістика та продажі. Також активніше шукають спеціалістів у галузях охорони здоров'я та освіти. Проблем із персоналом, звісно, додає вимушена міграція, спричинена війною. 

Однак пожвавлення економіки все ж сприяє поступовому відновленню ринку праці. Конкуренція за працівників зростає і підштовхує бізнес до підвищення заробітних плат. Про це свідчать як податкові дані, так і дані сайтів із працевлаштування. Згідно з опитуваннями, самі підприємства теж очікують подальшого підвищення витрат на оплату праці. НБУ також прогнозує на 2023-2025 роки поступове скорочення безробіття та зростання зарплат українців як у номінальному, так і реальному вимірах.

Як змінюються ставки за депозитами та кредитами?

Навесні та влітку цього року банки активно підвищували ставки за депозитами. У багатьох банках зараз можна відкрити гривневий депозит на 3-12 місяців за ставкою від 15% і вище. Впродовж останніх місяців українці досить активно відкривали депозити саме в національній валюті. Натомість попит на валютні вклади зменшився.

НБУ і надалі забезпечуватиме достатню привабливість гривневих активів.

Cавки за кредитами для бізнесу і населення теж залишаються високими. Це пояснюється насамперед значною інфляцією та ризиками воєнного часу. Очікується, що в наступні роки кредитні ставки зменшуватимуться завдяки очікуваному зниженню безпекових ризиків і подальшому сповільненню інфляції.

Ваш бізнес бачитиме на 360! Топ-команди шукають інформацію для ухвалення рішень у LIGA360. Замовте презентацію, щоб дізнатися більше

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини