Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пропозиції бізнесу щодо відновлення економіки України: ЄБА оприлюднила оновлену версію Білої книги

Реклама

Експерти Європейської Бізнес Асоціації підготували другу оновлену версію Білої книги, яка містить пропозиції бізнесу щодо відновлення економіки та покращення інвестиційного клімату в Україні.

Біла книга охоплює різні індустрії та сфери, що підпадають під компетенцію компаній та експертів Асоціації. Важливу увагу приділено податковим та митним питанням, технічному регулюванню, захисту прав споживачів, дозвільній системі та інтелектуальній власності, екологічним питанням,  трудовим ресурсам, пенсійній реформі, фінансовим послугам та електронним платежам, політиці рівних можливостей та різноманіття.

Зокрема, на думку експертів ЄБА, існуюча система оподаткування доходів працівників (фізичних осіб) є дещо надмірною та викликає запитання щодо її ефективності. З одного боку є високе податкове навантаження (ПДФО - 18%, ЄСВ - 22%, військовий збір - 1,5%), а з іншого - непропорційно низьке соціальне забезпечення з боку держави широких верств населення України. Крім того, існуюча система оподаткування дозволяє застосовувати схеми ухилення від оподаткування недоброчесними платниками податків.

Для вирішення цього питання пропонується розробити та прийняти зміни до Податкового кодексу України в частині оподаткування доходів фізичних осіб, який запровадить прозору систему податкових стимулів для сумлінних платників податків, а також податкових знижок для соціально незахищених категорій. Одним із таких стимулів може стати запровадження системи оподаткування домогосподарств. Такоє експерти вважають доцільним запровадження ризик-орієнтованої системи, яка б враховувала загальновідомі схеми мінімізації податкового навантаження на фонд оплати праці. Це, насамперед, вплине на тих суб'єктів господарювання, які вдаються до мінімізації сплати ПДФО.

Пропонується вдосконалити функціонування Єдиного реєстру податкових накладних, а саме:

  • Збільшити тривалість операційного дня для реєстрації ПН та РК.

  • ПН та/або РК, направлені поза операційним часом, не відхиляти, а ставити «в чергу» на реєстрацію та реєструвати протягом наступного операційного дня.

  • Розглянути можливість не застосовувати штрафні санкції за порушення строків реєстрації ПН та/або РК протягом періоду некоректного функціонування Єдиного реєстру податкових накладних.

  • Застосувати автоматичну розсилку інформування платників податків в режимі реального часу про технічні несправності системи реєстрації ПДВ накладних.

Документ також охоплює пропозиції щодо покращення регулювання та умов ведення бізнесу у таких індустріях як будівництво, видобувна, харчова, деревообробна галузі, охорона здоров'я, логістика та інфраструктура, енергетика та енергоефективність, сільське господарство, імпорт та торгівля алкоголем.

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини