Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держаудитслужба продовжує інтерпретувати прибуток постачальників для ЗСУ за 2022 рік як збиток державі - ФРУ просить усунути правові колізії

Реклама

Тривала правова колізія через постанову Кабміну № 335 знижує обороноздатність країни, заявили у Федерації роботодавців України та звернулися до Прем'єр-Міністра України Дениса Шмигаля.

Нагадаємо, 18 липня Кабмін визнав такими, що втратили чинність постанову КМУ від 20.03.2022 № 335 «Деякі питання здійснення оплати товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб сектору безпеки і оборони в умовах воєнного стану» та постанови, якими до неї було внесено зміни.

Ця постанова забороняла бізнесу, який виконує держзамовлення Міноборони, закладати у свої калькуляції прибуток, а Державна аудиторська служба звинуватила бізнес у завданні державі збитків на 2,5 млрд грн.

У ФРУ підкреслюють, що хоча постанова №335 була зупинена, але неврегульованим залишився статус поставок, здійснених виробниками до цих змін. І хоча згадана постанова не регулює право включення прибутку в ціну товару (контракту) або сам розмір прибутку, Державна аудиторська служба України продовжує інтерпретувати прибуток українських виробників за 2022 рік як збиток державі. При тому, що податки з прибутку підприємствами до бюджетів вже сплачені.

Наслідком цієї правової колізії можуть стати судові розбори і блокування роботи підприємств, які нерідко є єдиними в Україні виробниками певних категорій товарів для оборонного комплексу.

ФРУ, керуючись статтями 40, 116 Конституції України просить вжити заходів:

1. Щодо скасування актів Ревізій ДАСУ, які містять помилкові висновки щодо неправомірності (заборони) включення прибутку в ціну товарів оборонного призначення, на підставі пункту 1 положення про Державну аудиторську службу ;

2. Усунення юридичних колізій, внаслідок декількох різних практик правозастосування норм постанови № 335.

«Прошу врахувати, що тривале неврегулювання цього питання знижує обороноздатність країни, сприяє ворогу, вбиває потенціал оборонно-промислового комплексу України, знижує конкурентоздатність українського ОПК в порівнянні з іноземними постачальниками. Розраховую, що найближчим часом Уряд врегулює це надважливе для оборони Країни питання», - наголошує Голова Ради Федерації Дмитро Олійник.

Правові підстави і можливі способи досягнення принципу правової визначеності Федерація виклала в листі-зверненні до Прем'єр-Міністра України Дениса Шмигаля.

А ваша топ-команда є поінформованою? Дашборд у LIGA360 - прозоре та актуальне джерело даних. Стежте за новинами, медіа-активністю конкурентів та правовою інформацією на єдиному ресурсі. Дізнайтеся про переваги корпоративного рішення LIGA360 за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини