Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Єврокомісія не продовжила заборону на ввезення українського зерна до п’яти країн ЄС

Реклама

Європейська комісія прийняла рішення не продовжувати тимчасову заборону на ввезення українських пшениці, кукурудзи, соняшнику та ріпаку до Польщі, Румунії, Словаччини, Болгарії та Угорщини після 15 вересня. Про це інформує пресслужба Єврокомісії.

«Європейська комісія проаналізувала данні щодо впливу експорту 4 категорій сільськогосподарської продукції на ринок ЄС. Вона прийшла до висновку, що завдяки роботі Координаційної платформи та тимчасовим заходам, запровадженим 2 травня 2023 року, викривлення ринку в 5 країнах-членах, які межують з Україною, зникли», - зазначається у повідомленні.

Водночас підкреслюється, що Україна погодилася запровадити будь-які правові заходи (включаючи, наприклад, систему ліцензування експорту) протягом 30 днів, щоб уникнути сплеску цін на зерно.

«До того часу Україна повинна запровадити з 16 вересня ефективні заходи контролю за експортом 4 груп товарів, щоб запобігти будь-яким ринковим викривленням в сусідніх державах-членах. Україна має надати План дій не пізніше закінчення робочого дня в понеділок, 18 вересня», - додали в Єврокомісії.

Єврокомісія утримуватиметься від запровадження будь-яких обмежень, поки ефективні заходи, вжиті Україною, не запрацюють у повному обсязі.

Однак ухвалення цього рішення не означає, що українська сільськогосподарська продукція почне вільно завозитись у сусідні країни. Наразі лише Болгарія зняла заборону на імпорт зерна з України після 15 вересня. Польща, Угорщина та Словаччина вже заявили про запровадження односторонніх обмежень.

Корпоративне рішення LIGA360 - надійний помічник для аграрного бізнесу. Законодавство та аналітика про земельні відносини під час війни, перевірка партнерів та клієнтів в Україні та Великобританії, моніторинг статусу земельної ділянки. Докладніше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини