Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Україна розглядає можливість запровадження польської моделі оподаткування для ФОПів - Гетманцев

Реклама

Україна розглядає можливість запровадження польської моделі оподаткування для фізичних осіб-підприємців. Про це повідомив голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в інтерв'ю Новини.Live.

«Часто ми чуємо від бізнесу та експертів пропозиції запровадити оподаткування, як в Європі. Вивчивши приклади декількох країн ми взяли за зразок польську модель, яка є для нас найбільш близькою. Зараз розглядаємо можливість її імплементації в Україні», - зазначив Гетманцев.

За його словами, єдиний податок перетворився в Україні з інструмента підтримки малого бізнесу на систему ухилення від оподаткування великого і середнього бізнесу.

Водночас польська модель оподаткування ФОПів, по-перше, передбачає більший ліміт за операціями - 2 млн євро, тоді як в Україні ліміт становить 7,8 млн гривень. Крім того, різні види діяльності обкладаються різними ставками податку. Наприклад, торгівля обкладається податком 3%. Низьким податком обкладається виробництво. А податки на послуги становлять від 12% до 20%.

«Наша задача - відмежувати малий бізнес від середнього і великого. Це зараз основна проблема єдиного податку і системи оподаткування малого бізнесу», - підкреслив голова комітету.

Він додав, що в жодному випадку не можна робити так, щоб великий і надвеликий бізнес штучно через схеми перетворювався на "малий".

"Міністерство фінансів України спільно з Міжнародним валютним фондом розглядають модель оподаткування, яка була би цивілізованою, простою, прозорою, зрозумілою і давала можливість підтримувати малий бізнес, а не закривати очі на те, як бавляться з податками великі підприємства", - резюмував Гетманцев.

Підприємці слідкують за змінами з LIGA360. Це рішення дозволяє моніторити всі важливі фактори, що можуть впливати на діяльність компанії. Слідкуйте за законодавчими змінами, реєстраційними змінами компаній, згадками в ЗМІ. Відчуйте повний контроль інформації з LIGA360.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини