Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Раді зареєстровано законопроєкт "Про упаковку та відходи упаковки", яким запроваджується розширена відповідальність виробника

Реклама

Кабінет Міністрів зареєстрував в Верховній Раді законопроєкт № 10066 «Про упаковку та відходи упаковки», яким планується запровадити розширену відповідальність виробника.

Розроблений законопроєкт імплементує в українське законодавство європейські підходи, а саме директиви: 94/62/ЄС «Про упаковку та відходи упаковки»; 2018/852/ЄC про внесення змін до директиви щодо упаковки та відходів упаковки в рамках сприяння переходу ЄС до економіки замкненого циклу.

Суть розширеної відповідальності виробника полягає в тому, що саме той, хто виробив упаковку та продукцію в ній, має забезпечити її приймання, роздільне збирання, сортування, підготовку до повторного використання та відновлення. Таким чином цей обов'язок переходить від держави до виробника продукції, отже за такі відходи українці більше не платитимуть.

Щоб виробникам було легше виконувати це завдання передбачено створення організацій розширеної відповідальності виробника. В законопроєкті передбачено, як вони повинні працювати та яких правил дотримуватися.

Впровадження розширеної відповідальності стимулюватиме виробників створювати необхідну інфраструктуру для збирання, сортування та обробки відповідних відходів, а також змінювати підходи до виробництва упаковки - щоб її можна було відновити та використати повторно.

У законопроєкті окреслено нові вимоги до упаковки для зменшення рівня небезпечних речовин в ній, а також для можливості її подальшого рециклінгу. Передбачено обов'язкове маркування упаковки, встановлені мінімальні цільові показники рециклінгу, які щороку мають виконувати виробники тощо.

Що стосується упаковки, яку збиратимуть та перероблятимуть ОРВВ: це не лише звичні для всіх паперові чи пластикові пакети, харчова плівка чи алюмінієва фольга. Законопроєкт передбачає і РВВ, наприклад, для коробок під солодощі та коробок для сірників, "тимчасових" горщиків для квітів, в яких їх продають та перевозять, і навіть, для вішалок, що продаються разом з одягом. Частиною упаковки вважатиметься і щіточка для туші, що є частиною кришки контейнера тощо.

За матеріалами Міндовкілля.

Ваш бізнес бачитиме на 360! Топ-команди шукають інформацію для ухвалення рішень у LIGA360. Замовте презентацію, щоб дізнатися більше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини