Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Україна представила процедуру верифікації експорту зернових до п'яти країн ЄС

Реклама

Україна розробила внутрішню процедуру верифікації експорту чотирьох агрокультур до п'яти країн ЄС згідно з рішенням Єврокомісії. Про це повідомив Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський під час зустрічі міністрів сільського господарства країн Вишеградської групи (Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини).

За словами Міністра, ця процедура передбачає видачу ліцензії від Українського Уряду протягом 30-ти днів з дня отримання заявки на експорт. Відповідна постанова Уряду уже прийнята, а тому експорт до п'яти країн без їх погодження вже не відбувається. Протягом цих 30-ти днів Україна інформує Європейську комісію та відповідну країну про отримання заявки на експорт.

Механізм, коли експорт без погодження від країни-сусіда не відбувається, є максимально конструктивним і зрозумілим, та враховує інтереси усіх сторін, зазначив Сольський.

Він поінформував, що Україна надіслала країнам-сусідам пропозиції як саме діятиме такий механізм і очікує відповідей та можливих варіантів рішень. На сьогодні офіційна відповідь надійшла від Румунії.

Міністр подякував цим п'яти країнам за розуміння та підтримку.

«Дякую Болгарії, за те що витримали такий шалений тиск, за готовність до перемовин і пошуку конструктивних рішень. Румунії - за розуміння і максимальну підтримку. Дякуємо Угорщині і Словаччині за те, що вислухали наші пропозиції і готові їх обговорювати далі. Окремо дякуємо Польщі за ту максимальну підтримку, яка завжди була і є зараз. І за те, що ми минулого тижня почали розмову по нашій пропозиції. Наші продуктивні перемовини - це ключ до успішного врегулювання ситуації і стабільності в аграрному секторі кожної з країн», - наголосив Сольський.

У міністерстві нагадали, що 15 вересня Єврокомісія не продовжила тимчасові обмеження експорту української агропродукції до п'яти країн ЄС. Після цього рішення Україна протягом 72 годин напрацювала пропозиції щодо досягнення компромісу. 17 вересня пропозиції були направлені Єврокомісії та країнам-сусідам.

Корпоративне рішення LIGA360 - надійний помічник для аграрного бізнесу. Законодавство та аналітика про земельні відносини під час війни, перевірка партнерів та клієнтів, моніторинг статусу земельної ділянки. Докладніше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини