Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В НБУ пояснили, що планують робити з валютним курсом

Реклама

У Нацбанку пояснили, що повернення до гнучкішого курсоутворення дасть змогу посилити стійкість економіки та валютного ринку до зовнішніх та внутрішніх змін.

Плаваюче курсоутворення повернеться не відразу. Спочатку НБУ перейде до керованої гнучкості курсу. Це пов'язано з особливостями функціонування економіки в умовах повномасштабної війни. 

НБУ не встановлює ніяких конкретних дат для переходу до керованого гнучкого курсу чи пом'якшення обмежень. Будь-які кроки в цьому напрямі здійснюватимуться лише тоді, коли будуть сформовані належні стійкі передумови.

НБУ враховуватиме такі показники: 

  • темпи зростання споживчих цін: інфляція має бути помірною та мати загальну тенденцію до зниження;

  • очікування громадян, бізнесу, фінустанов та аналітиків щодо майбутньої інфляції: вони мають і надалі знижуватися;

  • рівень міжнародних резервів: НБУ повинен мати достатньо резервів для збереження курсової стійкості;

  • процентні ставки: банківські депозити мають забезпечувати захист заощаджень громадян від інфляційного знецінення;

  • параметри фінансової стабільності: банки мають і надалі залишатися стійкими.

Якщо всі показники будуть у нормі, то НБУ надалі пом'якшуватиме валютні обмеження та згодом перейде до режиму керованої гнучкості курсу. Водночас НБУ діятиме поступово та обережно, щоб зберегти стійкість валютного ринку.

З процедурної точки зору НБУ не планує ухвалювати рішення щодо курсового режиму на планових засіданнях Правління з монетарної політики. Основним фокусом уваги на цих засіданнях, як і раніше, буде питання зміни облікової ставки. 

Регулятор підкреслив, що перехід до керованої гнучкості курсу не означатиме, що НБУ "відпустить" курс у вільне плавання. НБУ і далі буде присутнім на ринку та покриватиме структурний дефіцит валюти. Саме це дасть змогу гривні не лише послаблюватися, а й зміцнюватися.

Курсові коливання будуть, але несуттєві та в обидва боки, водночас обмінний курс і надалі виконуватиме роль якоря для макроекономічної стабільності. Це необхідно для подальшого зниження інфляції.

Підприємці слідкують за змінами з LIGA360. Це рішення дозволяє моніторити всі важливі фактори, що можуть впливати на діяльність компанії. Слідкуйте за законодавчими змінами, реєстраційними змінами компаній, згадками в ЗМІ. Відчуйте повний контроль інформації з LIGA360. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини