Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НАЗК внесло три найбільші китайські нафто-газові компанії до переліку міжнародних спонсорів війни

Реклама

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло три найбільші нафтогазові компанії з КНР до списку міжнародних спонсорів війни. Про це повідомляється на сайті НАЗК.

«Три найбільші китайські нафтогазові компанії продовжують реалізовувати спільні проєкти з рф та фінансувати стратегічну галузь росії сплатою своїх значних податків. Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло до переліку міжнародних спонсорів війни China National Offshore Oil Corporation (CNOOC Group), China Petrochemical Corporation (Sinopec Group) та China National Petroleum. Corporation (CNPC)», - зазначається у повідомленні.

CNOOC Group - третя за величиною національна нафтова компанія Китаю після CNPC та Sinopec. Вона є найбільшим морським видобувачем нафти та газу в КНР.

Від початку повномасштабного вторгнення компанія продовжувала активно нарощувати співпрацю з росією. У липні 2023 року було добудовано та спущено на воду першу лінію зрідження природного газу на плавучій основі гравітаційного типу, так званий «плавучий завод», проєкту «Арктик СПГ-2». Участь у його відкритті брав особисто президент країни-агресорки владімір путін.

Реалізація цього проєкту може збільшити частку росії на світовому ринку зрідженого природного газу до 15%, наразі її частка складає близько 8%.

Перевір чи у компанії є зв'язки з рф і РБ. ContrAgent у LIGA360 покаже всю інформацію про потенційних бізнес-партнерів. Знай з ким маєш справу.

Sinopec Group - це друга за величиною державна компанія Китаю, яка займається видобутком викопного палива та спеціалізується на переробці сирої нафти.

Ще наприкінці березня 2022 року представник Sinopec заявив, що китайська державна енергетична компанія продовжуватиме купувати сиру нафту та газ у росії, навіть якщо західні демократії посилять санкції у відповідь на вторгнення рф в Україну.

Корпорація володіє 10% відсотками акцій ПАТ «Сибур Холдинг», при цьому за І півріччя 2023 року російським холдингом було сплачено податків до бюджету держави-агресора на суму 33 млрд руб. (або 347 млн дол. США).

Sinopec через підконтрольну «Соихл Гонконг Холдинг Лимитед» також володіє часткою 40% у ТОВ «Амурский газохимический комплекс». У 2022 році цим підприємством було сплачено податків на суму 2,1 млрд руб. (або 30 млн дол. США) до бюджету рф.

China National Petroleum Corporation - найбільша китайська національна нафтогазова корпорація та одна з найбільших світових енергетичних компаній з видобутку нафти та газу.

China National Petroleum Corporation має значну інтеграцію з найбільшими компаніями росії у сфері нафтогазової галузі, а також урядом держави-терориста. Серед основних спільних проєктів ВАТ «Ямал СПГ»; проєкт «Арктик СПГ-2»; газопровід «Сила Сибіру»; нафтопровід «Сковородино-Мохе-Дацин».

Володіючи часткою компаній в рф, CNCP сплачує значні податки до бюджету агресора. Зокрема сума податку на прибуток «Ямал СПГ» у 2022 році становила близько 80 млрд руб. (або 1,14 млрд дол. США).

Крім того, у вересні 2022 року «Газпром» і CNPC домовилися перейти на оплату послуг в національних валютах (рублях і юанях), що посилює та стабілізує російський рубль попри введені санкції.

У НАЗК нагадали, що урядом рф з 1 січня 2023 р. терміном на три роки було підвищено ставку з податку на прибуток для експортерів ЗПГ з 20% до 34%. Це означає, що податки від експорту зрідженого природного газу майже вдвічі (+ 70%) збільшать наповнення бюджету росії.

Де топменеджерам читати інформацію? Новини, зміни законодавства та інформація про контрагентів - доступні в LIGA360. Замовте LIGA360 для бізнесу, щоб спільно знаходити ефективні рішення.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини