Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Бізнес попереджає про загрозу зупинення українського експорту

Реклама

Європейська Бізнес Асоціація повідомляє, що з 1 жовтня український експорт може опинитися під загрозою через обмеження доступу до вагонних візків під європейську колію.

В Асоціації пояснили, що під час перевезення товарів залізницею на західному кордоні вагони мають бути переставлені з широкої української колії (1520 мм) на вузьку європейську колію (1435мм). Для цього використовуються спеціальні візки, які надаються перевізникам Укрзалізницею. Попри те, що ці візки вже зараз в дефіциті, Укрзалізниця має намір з 1 жовтня обмежити можливість користуватися ними для приватних власників вагонів, які вже отримали відмову у затвердженні планів перевезень на жовтень.

Укрзалізниця встановила вимогу використовувати лише вагони, що знаходяться у її власності, оплата за які регулюється державним тарифом (входять до парку філії «Центр транспортної логістики») для перевезень в експортному напрямку. Це відбулось без попередження учасників ринку та попередніх консультацій. Як повідомляють учасники Асоціації, це рішення є раптовим та суттєво впливає на можливість виконання плану експорту, який відіграє ключову роль у забезпеченні стійкості національної економіки завдяки стабільному надходженню валютних коштів.

«В поточних умовах, коли морські порти заблоковані та діють заборони на імпорт сільгосппродукції з боку сусідніх європейських держав, бізнес вкрай обмежений у виборі маршрутів для експорту власної продукції. Наявні маршрути мають обмежену пропускну здатність, а їх використання здорожчує вартість продукції. Через це собівартість продукції балансує на межі збитковості, а подекуди виробництво вже є нерентабельним для бізнесу. Будь-які обмеження, які вводяться всередині країни, створюють додаткові труднощі для компаній на тлі вже існуючих зовнішніх обмежень», - коментує Дар'я Січкар, менеджер Комітету з логістики Європейської Бізнес Асоціації.

Зміна умов перестановки вагонів на європейську колію може вже найближчим часом призвести до суттєвого зниження обсягів експорту та, відповідно, зменшення валютних надходжень в економіку країни. Зважаючи на це, Асоціація звернулась до Віцепрем'єр-міністра з відновлення України - Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури та Голови правління АТ «Укрзалізниця» із проханням скасувати рішення про заборону використання візків для перестановки вагонів на європейську колію для власників приватних вагонів.

А ваша топ-команда є поінформованою? Дашборд у LIGA360 - прозоре та актуальне джерело даних. Стежте за новинами, медіа-активністю конкурентів та правовою інформацією на єдиному ресурсі. Дізнайтеся про переваги корпоративного рішення LIGA360 за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини