Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НАЗК внесло сервіси Yandex до переліку кандидатів на санкції

Реклама

НАЗК повідомило про внесення низки дочірніх компаній Yandex у перелік кандидатів на санкції.

Йдеться не про одну компанію Yandex, а про низку сервісів, як внутрішньо-російських, так і міжнародних.

В НАЗК підкреслили, що співзасновник Яндексу Аркадій Волож ще в червні 2022 року потрапив до санкційних списків ЄС через його фінансову підтримку уряду рф. У серпні 2023 він вперше від початку повномасштабного вторгнення зробив публічну заяву із засудженням війни проти України, а також прибрав із своєї біографії в інтернеті все, що було пов'язане з його роботою в рф. Відразу після заяви він подав прохання до Євросоюзу щодо зняття з нього санкцій та щодо відновлення роботи позаросійських яндекс-сервісів (наприклад, Yangoo). 

Волож наголосив, що останніми роками компанія Яндекс зазнала тиску з боку російської влади. Проте відомо, що компанія давно і добровільно співпрацювала із кремлем. Так, у 2009 році Яндекс продав за 1 євро державному російському «Сбербанку» одну так звану золоту акцію (актив, що дає широкі повноваження щодо контролю за пакетами акцій підприємства). Також співзасновник Яндекса  після анексії Криму неодноразово був на особистих зустрічах із путіним. Відомо, що вони зустрічалися на заходах щодо розробки штучного інтелекту в 2017 році та щодо IT-інвестування в 2020-му. Також у 2017 році Яндекс за вказівкою влади відключив електронні гаманці російським опозиціонерам. 

LIGA360 дозволяє перевіряти компанії у світових санкційних списках, зокрема країн ЄС та США, а також санкційних списках України (РНБОУ, АМКУ). Спробуйте інструмент для перевірки токсичних бізнес-зв?язків прямо зараз. Більше про можливості LIGA360 для контролю compliance ризиків - за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини