Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Mastercard та Visa зменшать міжбанківську комісію

Реклама

Антимонопольний комітет на засіданні 5 жовтня 2023 року надав дозвіл компаніям Mastercard та Visa на зміни розміру внутрішньодержавних міжбанківських комісій, які сплачуються еквайром на користь емітента.

Розмір діючої внутрідержавної міжбанківської комісії в Україні на цей момент становить 0,90 відсотка.

Зміни, які вносяться до узгоджених дій здійснюються відповідно до додаткової угоди № 2 до Меморандуму, яка передбачає, що компанії погодилися здійснити перегляд граничного розміру ставок внутрішньодержавних міжбанківських комісій відносно споживчих платіжних реквізитів за наступним графіком:

  • на період дії воєнного стану: починаючи з 01.09.2023, але не раніше наступного робочого дня після закінчення 14 календарних днів після дати отримання дозволу Комітету відповідно до закону про конкуренцію, до наступного робочого дня після закінчення 30 календарних днів з дня припинення чи скасування воєнного стану: 0,70 відсотка;

  • починаючи з наступного робочого дня після закінчення 30 календарних днів з дня припинення чи скасування воєнного стану, компанії «Mastercard Europe S.A.» і «Visa International Service Association» встановлять граничні розміри ставок внутрішньодержавних міжбанківських комісій для внутрішньодержавних операцій з використанням споживчих платіжних облікових реквізитів на рівні, передбаченому додатком до Меморандуму на період, починаючи з 01.07.2023 (0,90 відсотка).

Запропоновані зміни до узгоджених дій стосуються лише подальшого тимчасового зменшення максимального граничного розміру ставки міжбанківської комісії на період воєнного стану, та повернення до діючих умов Меморандуму після завершення воєнного стану.

Очікується, що ці зміни дозволять торговим мережам зберегти чинний рівень цін для кінцевого споживача. Також це рішення сприятиме розвитку малих і середніх підприємців, та загалом економічному розвитку України.

Довідково

17 травня 2021 року Національний банк, Masterсard та Visa підписали Меморандум про сприяння конкурентному платіжному ринку в Україні. Цим документом закріплено узгоджений підхід щодо поступового зниження граничного розміру комісії інтерчейндж. Ключовою умовою для реалізації цього меморандуму та початку зниження розміру комісії було отримання міжнародними платіжними системами дозволу Антимонопольного комітету України на такі узгоджені дії.

Загалом меморандум передбачає, що платіжні системи-підписанти повинні знизити граничні розміри ставок комісії інтерчейндж:

через два тижні після отримання дозволу АМКУ - до рівня не більше 1,20%;

із 1 липня 2022 року - до рівня не більше 1,00%;

із 1 липня 2023 року - до рівня не більше 0,9%.

Контролюйте ризики свого бізнесу - приймайте стратегічні рішення з LIGA360. Замовляйте презентацію IT-платформи всієї компанії LIGA360 та дізнайтеся: як управляти інформацією, налаштувати командну роботу для мінімізації ризиків, автоматизувати договірні процеси бізнесу. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини