Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Війна в Ізраїлі: реакція міжнародної спільноти та ринків

Реклама

7 жовтня з сектора Гази по Ізраїлю бойовиками ХАМАС були масовано запущені ракети. 8 жовтня військово-політичний кабінет Ізраїлю проголосував за застосування пункту 40 Алеф, що означає офіційне оголошення війни.

1. Рада Безпеки ООН не ухвалила жодних заяв за підсумками екстреного засідання, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на CNN.

"Я не хочу вдаватися в те, що дійсно обговорювалося на засіданні, але є велика кількість країн, які засудили атаки ХАМАС", - сказав після засідання заступник посла Сполучених Штатів в ООН Роберт Вуд.

На офіційному сайті ООН повідомляється, що в ООН рішуче засудили напад на Ізраїль. Генеральний секретар Антоніу Гутерріш рішуче засудив напад ХАМАСу на ізраїльські міста поблизу сектора Газа і центральну частину Ізраїлю, включаючи запуск тисяч ракет ізраїльськими населеними пунктами.

2. У Єврокомісії прокоментували рішення Ізраїлю влаштувати повну облогу сектора Гази. Як повідомляє ЄП, речник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано, відповідаючи на прохання оцінити оголошення блокади, нагадав про заяву стосовно подій в Ізраїлі глави дипломатії ЄС Жозепа Боррель від імені Євросоюзу, оприлюднену 7 жовтня.

"27 держав ЄС сказали дуже чітко у відповідь на невибіркові та обурливі атаки ХАМАС: Ізраїль має право захищати себе у відповідності до міжнародного права. Цим все сказано", - заявив Стано. 

3. ЄС 10 жовтня проведе екстрене засідання міністрів закордонних справ у зв'язку з нападом ХАМАС на Ізраїль. Про це повідомив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель, пише ЄП.

"Завтра я скликаю екстрену зустріч міністрів закордонних справ ЄС для обговорення ситуації в Ізраїлі та в регіоні", - зазначив Боррель у своєму Twitter (Х).

4. Президент США Джо Байден у неділю розпорядився надати додаткову підтримку Ізраїлю. Американські сенатори також готують закон, який спрямований на надання допомоги Ізраїлю, про це зазначається на сайті комітету сенаторів США.

5. Прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак у понеділок збирає на засідання урядовий комітет з надзвичайного реагування COBRA у зв'язку із бойовими діями в Ізраїлі.

Про це повідомляє ЄП з посиланням на Sky News. Сунак зазначив, що Британія є одним із найсильніших союзників для Ізраїлю, а також додав, що Лондон передавав обладнання для захисту.

6. У Єврокомісії запевнили, що загострення ізраїльсько-палестинського конфлікту не стане причиною зменшення підтримки України у війні проти Росії. Про це на брифінгу в Брюсселі у понеділок заявив речник Єврокомісії Ерік Мамер, повідомляє ЄП.

Президент України Володимир Зеленський під час звернення до засідання Парламентської асамблеї НАТО закликав до об'єднання і боротьби з тероризмом, порівнявши тактику ХАМАС в Ізраїлі з тактикою Росії, яку та використовує проти України. 

"Я закликаю ваші держави й парламенти бути ще більш активними заради глобальної єдності.

Хай кожен, хто спонсорує терор, відчує силу нашого з вами гніву. І хай кожен, хто потребує допомоги в захисті від терору, відчує силу нашої з вами солідарності. Ми з вами повинні мати змогу пообіцяти нашим дітям, що ми залишимо їм світ, яким править не кров, пролита злом, а свобода, гарантована правом", - сказав Президент Зеленський.

7. На тлі війни на Близькому Сході ізраїльська валюта ослабла більш ніж на 2% до приблизно 3,92 за долар на ранкових торгах 9 жовтня, повідомляє Times of Israel. Банк Ізраїлю оголосив у понеділок, що планує продати до 30 мільярдів доларів іноземної валюти, щоб захистити шекель від обвалу.

8. Газ і нафта різко зросли в ціні. Як повідомляє Liga.net, за даними біржі ICE, ціна газу в Європі 9 жовтня піднялася більш ніж на 10%, перевищивши 42 євро за 1 МВт/год. Нафта Bent у понеділок на азійських торгах піднімалася на 5% - до $89.

9. Інвестори також очікують, що через війну в Ізраїлі може зрости попит на золото та облігації США, пише Reuters. Зростання геополітичних ризиків може спричинити купівлю таких активів, як золото і долар, і потенційно підвищити попит на облігації США.

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини