Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ послабив окремі валютні обмеження

Реклама

Нацбанк постановою від 06.10.2023 № 124 вніс зміни до своєї постанови від 24.02.2022 № 18, якими доповнив перелік виключень із заборони уповноваженим установам здійснювати транскордонний переказ валютних цінностей з України/переказ коштів на кореспондентські рахунки банків-нерезидентів у гривнях/іноземній валюті, відкриті в банках-резидентах, уключаючи перекази, що здійснюються за дорученням клієнтів.

Зазначена заборона не поширюється також на здійснення:

  • переказу з рахунку умовного зберігання (ескроу) нерезидента, відкритого в банку України, на його рахунок, відкритий за кордоном, з метою повернення внесених таким нерезидентом коштів на його рахунок умовного зберігання (ескроу) для участі в аукціоні з розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів та виконання умов договору про участь у розподілі пропускної спроможності, укладеного для участі в аукціоні з розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів, що здійснюються в порядку, визначеному ст. 39 Закону "Про ринок електричної енергії". Розмір такого переказу не може перевищувати суми, яка була перерахована цим нерезидентом із-за кордону на його рахунок умовного зберігання (ескроу), відкритий в Україні для участі в аукціоні з розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів та виконання умов відповідного договору про участь у розподілі пропускної спроможності.

На такі перекази не поширюються вимоги п. 89 розд. IX Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті.

Крім цього, уточнено, що банкам забороняється здійснювати відчуження цінних паперів іноземних емітентів та/або інші дії, наслідком яких може бути відчуження цінних паперів іноземних емітентів, на користь:

  • резидентів (крім інших банків);

  • нерезидентів, крім операцій за договорами купівлі-продажу таких цінних паперів із проведенням виключно грошових розрахунків в іноземній валюті за такими договорами з нерезидентами за межами України та/або шляхом здійснення транскордонних переказів.

Також обмеження, встановлені абз. 1 п. 19-5 постанови № 18 більше не поширюються на кредитні договори / договори позики (проведення операцій з виконання відповідних боргових зобов'язань резидента-позичальника за відповідним договором), що визначені у пп. 42 п. 14 цієї постанови, якщо всі операції / платежі / розрахунки (включаючи надання / одержання / повернення будь-якої частки кредиту/позики) за таким договором здійснені/здійснюються виключно після 20 червня 2023 року.

Як енергетичному бізнесу управляти ризиками? Спробуйте корпоративне рішення LIGA360. Законодавство й моніторинг змін енергоринку, перевірка контрагентів з України та Великобританії, відповіді експертів щодо ліцензій, перевірок, мита і податків.?Докладніше. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини