Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банкам хочуть тимчасово подвоїти ставку податку на прибуток

Реклама

Рада підтримала у першому читанні законопроект № 9656-д про додаткове оподаткування доходів банків.

Законопроектом пропонується тимчасово подвоїти ставку податку на прибуток з 18% до 36% для банків за результатами податкових (звітних) періодів, починаючи з 1 січня 2024 року по 31 грудня 2025 року.

При цьому, банки не матимуть права зменшувати фінансовий результат до оподаткування податкового (звітного) періоду на суму від'ємного значення об'єкта оподаткування платника минулих податкових (звітних) років.

Сума такого від'ємного значення, у тому числі, отриманого з 1 січня 2024 року по 31 грудня 2025 3 року, зменшуватиме фінансовий результат до оподаткування майбутніх періодів починаючи з 1 січня 2026 року

Як повідомив народний депутат Ярослав Железняк, у Держбюджеті 2024 року прийняття цього закону закладено як +9,9 млрд грн.

Слідкуєте за оновленнями у банківській сфері? Ця новинка для вас

Раніше в НБУ повідомили, що банківський сектор у першому півріччі 2023 року отримав рекордні 67,6 млрд грн прибутку. Для порівняння, рік тому за аналогічний період банки отримали 4,6 млрд грн збитку.

Спочатку депутати пропонували встановити додаткову ставку у розмірі 5% на чисті процентні доходи банків. Проте, після опрацювання у Комітеті проекту № 9656 та альтернативних до нього законопроектів було встановлено, що підхід щодо оподаткування процентних доходів банків шляхом запровадження на тимчасовій основі нового об'єкта оподаткування у вигляді чистого процентного доходу, через низку притаманних йому суттєвих недоліків, потребує доопрацювання, оскільки такий підхід:

  • складний у реалізації, адже передбачає визначення нової бази оподаткування, що, у свою чергу, потребуватиме тривалого часу для належного впровадження та реалізації;

  • може призвести до викривлення фінансових результатів діяльності банку, викривлення показників чистого процентного доходу через неврахування витрат банку (інших ніж процентні витрати) під час визначення сум податку, що пропонується запровадити.

Доопрацьованим законопроектом запропонували тимчасово підвищити ставки податку на прибуток підприємств для банків удвічі без зміни правил розрахунку бази оподаткування.

За результатами засідання доопрацьований проєкт прийнято за основу.

Бізнес не встигає за сучасним ритмом? Автоматизуйте роботу з LIGA360. Моніторте зміни воєнного стану, правові новації, свіжі судові кейси та діяльність ваших контрагентів. Замовте презентацію LIGA360 для своєї компанії прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини