Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес закликає скасувати прайс-кепи на ринку електроенергії

Реклама

Європейська Бізнес Асоціація закликає Уряд знайти механізм вирішення питання боргів та скасувати гранично допустимі рівні цін (прайс-кепи) на ринку електроенергії. Про це повідомляється на сайті ЕВА.

В Асоціації звертають увагу, що сукупний борг суб'єктів ринку електроенергії перед НЕК «Укренерго» перевищує 60 млрд грн. Відповідно, НЕК «Укренерго» не може в повному обсязі виконувати свої зобов'язання перед іншими учасниками ринку електроенергії, що, у свою чергу, призводить до утворення та накопичення ланцюгу боргів «усіх перед усіма».

«Основні кошти для діяльності НЕК «Укренерго» надходять, зокрема, з тарифів на передачу електроенергії та диспетчеризацію енергосистеми. Однак, за інформацією НЕК «Укренерго», встановлені НКРЕКП тарифи наразі не дозволяють отримувати достатню кількість коштів, щоб не формувати борги та працювати без збитку», - зазначають у ЕВА.

Бізнес наголошує, що тарифи на послуги оператора системи передачі мають бути незбитковими, а учасники ринку мають сплачувати за послугу в повному обсязі, «адже надходження за послуги для НЕК «Укренерго» є джерелом для виплати спеціальних обов'язків, покладених на компанію державою, і для розрахунків з іншими енергетичними компаніями".

Як енергетичному бізнесу управляти ризиками? Спробуйте корпоративне рішення LIGA360. Законодавство й моніторинг змін енергоринку, перевірка контрагентів, відповіді експертів щодо ліцензій, перевірок, мита і податків. Докладніше.

Крім того, наразі країна вступає в опалювальний сезон і підприємства енергетики потребують значних коштів для формування запасу обладнання на випадок нових обстрілів.

"Вже розпочато співпрацю з міжнародними партнерами для отримання фінансування та залучено близько 1 млрд дол. Проте, для забезпечення нормального залучення кредитних ресурсів системним оператором, важливим є ухвалення НКРЕКП відповідних рішень, які сприятимуть оптимізації роботи НЕК «Укренерго» та дозволять обслуговувати і виплачувати раніше залучені кредитні ресурси", - підкреслюють у Європейській Бізнес Асоціації.

Також, на думку компаній-членів Комітету енергетики ЕВА, на формування боргів в енергетиці впливає певна зарегульованість ринку електроенергії. Зокрема, встановлені на ньому НКРЕКП гранично допустимі рівні цін обумовлюють відсутність можливості імпорту в дефіцитні години, бо в години дефіциту вартість електроенергії не може піднятись вище діючого обмеження. Окрім того, прайс-кепи також не сприяють імпорту електроенергії в години пікового навантаження, оскільки в цей час електроенергія в ЄС, коштує дорожче, ніж в Україні.

Для вирішення цієї проблеми НКРЕКП запропонувала механізм покладення спеціальних обов'язків на імпортерів електроенергії для компенсації їм різниці у вартості електроенергії.

Водночас, якщо компенсація різниці вартості електроенергії буде забезпечуватись за рахунок НЕК «Укренерго», на думку бізнесу, таке рішення не є виправданим. Крім того, даний механізм може призвести до накопичення нових боргів учасниками енергоринку, а не до врегулювання ситуації.

Тому, Європейська Бізнес Асоціація звернулась до Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля із проханням якомога швидше сприяти вирішенню зазначених проблемних моментів. Зокрема, скасувати встановлені НКРЕКП гранично допустимі рівні цін (прайс-кепи) на ринку електроенергії; встановити бездефіцитний тариф на передачу електроенергії НЕК «Укренерго», тощо.

LIGA360 - надійне джерело інформації під час воєнного стану. Спеціальний блок з законодавчими змінами, аналітикою та роз'ясненнями від експертів, економічними новинами. Отримуйте свіжі дані щодня.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини