Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Україна не планує продовжувати контракт на транзит російського газу після його завершення у 2024 році

Реклама

Україна не планує продовжувати контракт із «Газпромом» про транзит російського газу, який завершиться до кінця 2024 року. Про це заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов в інтерв'ю Радіо Свобода.

"Що стосується цього контракту - маємо також бути надійним партнером для наших європейських партнерів, для країн, які цього потребують. Але ця угода завершиться до кінця 2024 року, і ми не маємо намірів чи ініціативи її продовжувати", - зазначив голова правління компанії.

За його словами, Україна продовжує транзит російського газу виключно з метою підтримки європейських партнерів, певних країн Євросоюзу, особливо так званих land locked країн, які не мають виходу до морів.

Чернишов зазначив, що Україна отримує за транзит значно меншу суму, ніж передбачено угодою. Це пов'язано також з тим, що з двох точок входу на територію України одна з них (ГВС «Сохранівка».) розташована фактично в окупованій зоні і до неї не має доступу.

«Газпром» не сплачує за своїм контрактом по цьому напряму, тому «Нафтогаз» недоотримує обсяги фінансування для того, щоб фактично забезпечувати (транзит - ред.), і виконує свої зобов'язання незалежно від того, подаючи позови проти «Газпрому» для виконання своїх зобов'язань. Але при цьому ми резервуємо всі потужності і точки виходу з України для того, щоб бути готовим для виконання контрактних зобов'язань і підтримки наших європейських партнерів", - сказав він.

Водночас Євросоюз заявив про те, що повністю відмовиться від споживання саме російського газу до 2027 року.

«Ми прагнемо, щоб це відбулося якомога швидше і скоріше, і до цього моменту. Бачимо, що певні процеси вже відбулися. Скорочення йде з кожним наступним місяцем. Але маємо пришвидшити цей процес і стимулювати це», - підкреслив Чернишов.

Спробуйте єдиний робочий простір для топ-команди. Рішення LIGA360 дозволяє синхронно бачити показники, що впливають на бізнес: зміни конкурентів, згадки в медіа, зміни законодавства, економічні новини. Побачте свою компанію під кутом 360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини