Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

До Верховної Ради внесено законопроєкт про оподаткування земель природно-заповідного фонду

Реклама

Кабінетом Міністрів, як суб'єктом законодавчої ініціативи, зареєстровано у Верховній Раді законопроєкт № 10198 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування земель природно-заповідного фонду земельним податком».

Його метою є підтримка та забезпечення належного рівня функціонування установ природно-заповідного фонду (ПЗФ) та унормування податкового навантаження на них.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що установам ПЗФ, які належать до сфери управління Міндовкілля, згідно із податковими деклараціями та існуючими рішеннями органів місцевого самоврядування (з урахуванням пільг ставки земельного податку коливаються від 0 до 5%, середній розмір - 1%) для сплати земельного податку за земельні ділянки площею 351,9 тис. га у 2023 році необхідно 139315,6 тис. грн.

Водночас Держбюджетом-2023 видатки на сплату земельного податку передбачені на рівні 2022 року, а саме 77297,1 тис. грн, або 55% від потреби.

При цьому власні кошти установ ПЗФ, одержані від туристсько-екскурсійної, рекламно-видавничої та іншої діяльності, не значні та спрямовуються для здійснення заходів щодо охорони відповідних територій та об'єктів природно-заповідного фонду.

«Неурегульованість фіксованої ставки земельного податку перешкоджає ефективності функціонування установ ПЗФ, сприяє зростанню навантаження на Державний бюджет України, негативно впливає на розвиток природно-заповідного фонду України загалом», - наголошується у поясненні.

У зв'язку з цим, пропонується внести зміни до Податкового кодексу, якими встановити ставки земельного податку на земельні ділянки, які належать до земель природно-заповідного фонду, в розмірі, що не перевищує 0,1% від їх нормативної грошової оцінки.

Прогнозується, що реалізація цього законопроєкту дасть змогу зменшити податкове навантаження на установи ПЗФ та видаткову частину державного бюджету.

А ваша топ-команда є поінформованою? Дашборд у LIGA360 - прозоре та актуальне джерело даних. Стежте за новинами, медіа-активністю конкурентів та правовою інформацією на єдиному ресурсі. Дізнайтеся про переваги корпоративного рішення LIGA360 за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини