Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні запустили експериментальний проєкт з верифікації експортерів агрокультур

Реклама

Уряд постановою від 31 жовтня 2023 р. № 1132 затвердив Порядок реалізації експериментального проекту з верифікації суб'єктів агропромислового комплексу в умовах воєнного стану.

З 1 листопада 2023 р. до 31 грудня 2024 р. буде сформовано перелік верифікованих суб'єктів агропромислового комплексу, які здійснюють експорт пшениці, жита, ячменю, вівса, кукурудзи, соєвих бобів, насіння ріпаку або кользи, насіння соняшнику, соєвої, ріпакової та соняшникової олії, макухи. 

Метою експериментального проекту є створення умов для унеможливлення зловживань та порушень законодавства під час експорту зазначених товарів та забезпечення захисту прав суб'єктів агропромислового комплексу, які провадять господарську діяльність без порушень вимог законодавства.

Аграрний бізнес щодня стикається з ризиками. LIGA360 допоможе захиститися від рейдерських атак, перевірити дані партнерів, слідкувати за змінами законів й перебігом земельної реформи. Деталі за посиланням. 

До переліку верифікованих суб'єктів агропромислового комплексу на безоплатній основі включається суб'єкт агропромислового комплексу, який зареєстрований у Державному аграрному реєстрі, набув статусу користувача зазначеного Реєстру та відповідає одночасно таким критеріям:

1) зареєстрований як платник податку на додану вартість станом на 23 лютого 2022 р. та на дату формування електронного запиту програмними засобами Державного аграрного реєстру;

2) не має податкового боргу за платежем "Пеня за порушення термінів розрахунків у сфері зовнішньоекономічної діяльності, за невиконання зобов'язань та штрафні санкції за порушення вимог валютного законодавства" (код платежу - 21081000);

3) стосовно нього не складений акт податкового органу щодо невстановлення місцезнаходження платника податків у зв'язку із неможливістю проведення перевірки щодо дотримання валютного законодавства;

4) здійснив з 23 лютого 2022 р. до 27 жовтня 2023 р. (включно) операцію з експорту товару (товарів), за якою банком був завершений валютний нагляд за дотриманням суб'єктом агропромислового комплексу установлених Національним банком граничних строків розрахунків за операцією з експорту товару (товарів) після зарахування на поточний рахунок суб'єкта агропромислового комплексу в банку грошових коштів, що надійшли до 27 жовтня 2023 р. (включно) від нерезидента з-за кордону за товар (включаючи кошти, переказані суб'єктом агропромислового комплексу із власного рахунка, відкритого за кордоном, якщо розрахунки за експорт товару здійснювалися через рахунок суб'єкта агропромислового комплексу, відкритий за кордоном, та суб'єктом агропромислового комплексу подано документи іноземного банку, які підтверджують зарахування коштів від нерезидента за товар) або від банку (резидента або нерезидента) за документарним акредитивом.

Для включення до переліку верифікованих суб'єктів агропромислового комплексу суб'єкт агропромислового комплексу подає заяву, яка формується програмними засобами Державного аграрного реєстру.

Рішення про включення, відмову у включенні до або виключення з переліку верифікованих суб'єктів агропромислового комплексу за заявами суб'єкта агропромислового комплексу приймається Мінагрополітики протягом двох робочих днів з дати подачі заяв до Державного аграрного реєстру. Підставою для відмови у включенні до переліку верифікованих суб'єктів агропромислового комплексу є невідповідність критеріям.

Корпоративне рішення LIGA360 - надійний помічник для аграрного бізнесу. Законодавство та аналітика про земельні відносини під час війни, перевірка партнерів та клієнтів в Україні та Великобританії, моніторинг статусу земельної ділянки.?Докладніше. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини