Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

АМКУ ухвалив рішення у справі щодо зловживання монопольним становищем АТ "Прозорро.Продажі"

Реклама

26 жовтня Антимонопольний комітет ухвалив рішення у справі про порушення законодавства про захист економічної конкуренції АТ "Прозорро.Продажі". Про це повідомляє пресслужба АМКУ.

У Комітеті нагадали, що у вересні 2022 року було розпочато справу за фактом встановлення ДП "Прозорро.Продажі" (після 09.03.2023 АТ "Прозорро.Продажі") додаткових, а саме маркетингових, умов договору, а також необґрунтованого розміру оплати операторами авторизованих електронних майданчиків доступу до електронної торгової системи (ЕТС) Prozorro.Продажі.

За результатами розгляду справи визнано, що з 01.04.2019 р. до 31.12.2022 р. АТ "Прозорро.Продажі" займало монопольне (домінуюче) становище на загальнодержавному ринку надання послуги доступу операторів до ЕТС для проведення аукціонів / торгів за нормативно визначеними напрямами (продаж об'єктів державної власності, малої приватизації, передача в оренду державного та комунального майна тощо).

При цьому АМКУ закрив провадження у справі в частині маркетингових умов у зв'язку з виконанням товариством наданих рекомендацій щодо усунення причин та умов, що сприяють покладенню на операторів додаткових, а саме маркетингових умов, які за своєю природою не стосуються надання доступу до ЕТС.

Так, АТ "Прозорро.Продажі" визнало нечинними свої накази, якими передбачався відбір маркетингового агентства, чим усунуло причини та умови, що сприяють вчиненню порушення. В Комітеті зазначили, що під час розгляду справи товариство виключило з угод доступу операторів до ЕТС маркетингові умови, чим припинило порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

З приводу встановленого товариством розміру оплати операторами доступу до ЕТС Комітет за результатами аналізу співвідношення доходів і витрат АТ "Прозорро.Продажі" не виявив, що його встановлено на економічно необґрунтованому рівні, який може призвести до ущемлення інтересів операторів, що було б неможливим за умов існування значної конкуренції на ринку.

З огляду на зазначене, розгляд справи в указаній частині закрито на підставі недоведення вчинення порушення.

Добірка матеріалів про публічні закупівлі - у LIGA360. Отримай 400 документів для бізнесу, щоб брати участь в публічних закупівлях й тендерах та знати про зміни воєнного часу. Замов презентацію прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини