Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В НБУ бачать передумови для подальшого зниження облікової ставки

Реклама

Члени Комітету з монетарної політики НБУ бачать передумови для зниження облікової ставки в грудні, однак їхні очікування щодо величини цього кроку різняться. Про це йдеться у підсумках дискусії членів КМП, опублікованих регулятором.

Більшість учасників дискусії очікують зниження облікової ставки на 1 в. п. до 15% у грудні з відповідним коригуванням інших ставок НБУ за операціями з банками. Натомість кілька членів КМП бачать передумови для суттєвішого зниження облікової ставки та інших ставок за операціями НБУ з банками - на 2 в. п.  (до 14%).

Загалом усі погодилися, що простір для пом'якшення процентної політики в 2024 році наразі є обмеженим, ураховуючи плани щодо валютної лібералізації та очікуване пришвидшення інфляції в наступному році.

Однак кілька членів КМП припустили, що НБУ може переглянути прогноз облікової ставки в новому прогнозному циклі в січні в разі позитивних змін у балансі ризиків для курсової стійкості та цінової динаміки. Підґрунтям для цього може бути, зокрема, підтвердження ритмічності надходження міжнародної допомоги, поліпшення очікувань і більша, ніж очікується зараз, збалансованість валютного ринку.

Також під час дискусії зазначалося, що споживча інфляція у вересні сповільнилася до 7,1%, а базова - до 8,4% у річному вимірі. Сповільнення інфляції тривало й у жовтні. Така цінова динаміка зумовлювалася низкою чинників, окремі з яких мають тимчасовий характер. Прогноз інфляції на наступний рік навіть трохи погіршився. Інфляція залишатиметься вище цільового діапазону протягом 2024 року.

Ситуація на валютному ринку після переходу НБУ до режиму керованої гнучкості курсу залишалася стійкою. Підвищений попит на валюту очікувано спостерігався у перші два дні дії нового режиму, проте валютні та вербальні інтервенції НБУ мінімізували курсові коливання, й попит стабілізувався. Збереження стійкості валютного ринку позитивно впливатиме на курсові й інфляційні очікування.

Не крокуй із зав'язаними очима в конкурентному бізнес-середовищі. LIGA360 аналізує медіа, законодавче поле й надійність контрагентів, щоб компанії завжди ухвалювали інформовані рішення. Дізнайтеся більше переваг за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини