Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Значний ризик для економіки України становить тривалість та інтенсивність війни - МВФ

8 листопада 2023, 12:43
309
0
Автор:
Реклама

Економіка України у 2023 році продовжує відновлюватися на тлі триваючих атак на інфраструктуру. Її зростання може сягнути 3,2% у 2024 році та 6,5% - у 2025. Водночас значний ризик для економічних перспектив становить тривалість та інтенсивність війни. Про це йдеться в регіональному економічному прогнозі для Європи, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Аналітики МВФ підкреслюють, що середньострокові перспективи залежать від результату війни, масштабів витрат на реконструкцію, повернення мігрантів, структурних реформ і перспектив вступу до ЄС.

На думку Фонду, відновлення пояснюється підвищенням стійкості фірм і домогосподарств під час війни, чому сприяло відновлення внутрішнього попиту та поліпшення споживчих і ділових настроїв.

У документі зазначається, що валютний ринок залишався загалом стабільним, чому сприяла значна міжнародна фінансова підтримка. Міжнародні резерви перевершили очікування завдяки кращому, ніж очікувалося, балансу поточного рахунку та зниженню відтоку іноземної валюти.

Контроль за рухом капіталу також допоміг стримати відтік за фінансовими рахунками. Приплив прямих іноземних інвестицій, що склав з початку року близько $2 млрд, і нижчий, ніж очікувалося, відтік іноземної валюти з банківської системи також допомогли зміцнити сильну позицію за міжнародними резервами.

Водночас у МВФ звернули увагу на збільшення дефіциту бюджету порівняно з минулим роком через більш швидке зростання витрат над доходами. Зростання витрат було зумовлене переважно витратами, пов'язаними з обороною, а податкові надходження отримали вигоду від відновлення економіки. Дефіцит бюджету продовжує фінансуватися переважно за рахунок зовнішньої фінансової підтримки.

"Необхідний стійкий імпульс реформ, зокрема у сфері управління та боротьби з корупцією. В умовах зростаючого тиску на видатки вирішальне значення матиме розробка і виконання бюджету на 2024 рік, відповідна бюджетна і боргова стійкість", - підкреслили в МВФ, місія якого цього тижня розпочала роботу в рамках другого перегляду програми EFF.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини