Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Єврокомісія рекомендує розпочати переговори з Україною про вступ до ЄС

Реклама

Європейська комісія представила Звіт, головне в якому - рекомендувати відкрити переговори про вступ України до Євросоюзу, про це повідомив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

Він також підкреслив, що наприкінці минулого року Парламент схвалив усе системне законодавство для виконання рекомендацій ЄС, а попереду на нас чекає величезна робота з адаптації національного законодавства до законодавства ЄС.

Про рішення Єврокомісії рекомендувати державам ЄС розпочати переговори про вступ з Україною заявила у середу глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на брифінгу в Брюсселі, повідомляє "Європейська правда".

Фон дер Ляєн сказала, що Україна виконала понад 90% висунутих рекомендацій. Звіт щодо виконання Україною реформ ЄК надасть у березні 2024 року.

Вона також похвалила Україну за те, що та продовжує втілювати реформи попри повномасштабну війну. 

"Головний прогрес був досягнутий у конституційній реформі, реформі у сфері правосуддя, у відборі до Вищої ради правосуддя, у антикорупційних процесах, боротьбі з відмиванням грошей, були важливі заходи для обмеження впливу олігархів на громадське життя, новий закон про медіа, прогрес щодо національних меншин. Реформи, що залишились, виконуються, і це добре", - сказала вона.

У звіті, оприлюдненому ЄК, сказано, що Комісія рекомендує, аби Рада ухвалила переговорну рамку, після того як Україна:

  • ухвалить запропонований урядом закон про збільшення штатної чисельності Національного антикорупційного бюро України;

  • виключить із закону про запобігання корупції положення, які обмежують повноваження НАЗК щодо перевірки активів, які вже пройшли процес перевірки, та обмеження повноважень НАЗК щодо перевірки майна, придбаного декларантами до вступу на державну службу, без шкоди правилам, що застосовуються до забезпечення національної безпеки під час війни;

  • прийме закон, який врегулює лобіювання за європейськими стандартами, як частину антиолігархічного плану дій;

  • прийме закон, що стосується решти рекомендацій Венеційської комісії від червня 2023 року та жовтня 2023 року, пов'язаних із Законом про національні меншини, а також врахує рекомендації Венеційської комісії, пов'язані із законами про державну мову, медіа та освіту.

Також Україна має продовжувати боротьбу з корупцією шляхом подальших розслідувань та вироків щодо корупції.

Звіт комісії є рекомендацією для Європейської ради - органу, що збирає лідерів всіх 27 держав-членів ЄС, який ухвалить у грудні фінальне рішення, чи відкривати переговори з Україною про вступ.

А ваша топ-команда є поінформованою? Дашборд у LIGA360 - прозоре та актуальне джерело даних. Стежте за новинами, медіа-активністю конкурентів та правовою інформацією на єдиному ресурсі.?Дізнайтеся про переваги корпоративного рішення LIGA360 за посиланням. 

Читайте також: Податкова політика ЄС: які податкові новації необхідні для вступу до ЄС

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини