Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Бізнес розповів про складнощі для українського експорту та хто страйкує на польському кордоні

Реклама

Бізнес підтверджує наявність проблем з експортом продукції через великі черги на кордоні. Середня затримка вантажів складає для 40% респондентів - 5-10 днів, для 53% - 10-15 днів, решта заявила або про швидкий перетин кордону (до 5 діб), або про затримку понад 15 діб. Про це йшлося на зустрічі, яку організувала Федерація роботодавців України (ФРУ) з посадовцями від Держмитслужби, Держприкордонслужби, Мінекономіки та представниками понад 60 компаній-експортерів. 

Ситуація, що склалась на кордоні, має кілька складових і впливає вже не лише на експорт виробленої української продукції, але й на майбутні контракти 2024 року, а отже на наповнення бюджету наступного року.
Блокування пунктів пропуску польськими перевізниками.

В Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України зазначили, що страйкує лише одна з чотирьох польських асоціацій перевізників. Причому протестувальники - це водії вантажівок, які працювали на білоруському та російському ринках. Їх не підтримали інші асоціації, а Польський Уряд двічі звертався з проханням зупинити акцію. Український уряд до сьогодні не отримував офіційних звернень польських страйкарів і всі вимог відомі лише зі ЗМІ.

Крім того, маємо несиметричність в'їзду і виїзду транспорту. За інформацією заступника Голови Державної митної служби України Владислава Суворова, за жовтень в Україну служба впустила на 30% транспортних засобів більше, ніж виїхало по всьому кордону. По Польщі цей дисбаланс становить 60%: 35 тисяч транспортних засобів виїхало з України, а в'їхало майже 57 тисяч. «Це сигналізує про наявність потенціалу для транспортних засобів, які виїжджають з України», - говорить Владислав Суворов.

А ваша топ-команда є поінформованою? Дашборд у LIGA360 - прозоре та актуальне джерело даних. Стежте за новинами, медіа-активністю конкурентів та правовою інформацією на єдиному ресурсі. Дізнайтеся про переваги корпоративного рішення LIGA360 за посиланням.

Рятівні зміни до еЧерги.

Генеральний директор ФРУ Руслан Іллічов порушив питання про виїзд за кордон товарів для участі у міжнародних галузевих виставках, коли українські стенди залишаються пустими, оскільки експонати стоять у чергах на кордоні.
Вплинути на черги на кордоні можемо і з середини процесу. Виробники занепокоєні, що через кордон виїжджають десятки порожніх вантажівок, тоді як з продукцією - стоять. Вони наполягають на введенні пріоритетів при перетині кордону.

ФРУ вже раніше озвучувала свої пропозиції щодо електронної системи:

1) адміністратором проекту «еЧерга» є Мінінфраструктури, а безпосереднім виконавцем - Укртрансбезпека. Натомість ці функції доцільно доручити Міністерству внутрішніх справ та Державній прикордонній службі, оскільки організація та контроль дорожнього руху і перетину кордону віднесено до їх повноважень;

2) порядок реалізації проекту «Електронна черга перетину кордону», затверджений постановою КМУ від 02.12.2022 № 1349, не передбачає критеріїв визначення пріоритету тих чи інших вантажів. Наприклад: тих, що швидко псуються, військових, небезпечних, тощо;

3) також електронна черга не враховує пріоритету для автомобілів, які перетинають кордон на умовах Митної конвенції про міжнародне перевезення вантажів з використанням книжки МДП (Конвенції МДП) 1975 року. Про необхідність внесення відповідних змін заінтересовані сторони домовилися ще під час засідання Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики 6 липня 2023 року.

Нова комп'ютерна транзитна система NCTS

З 7 листопада запрацювали нові правила перетину кордону для експортерів. NCTS знаходиться в основі Конвенції про процедуру спільного транзиту і доступна лише для членів Конвенції - 36 договірних сторін. Українські компанії мали подати відповідні документи до Державної митної служби і отримати відповідні транзитні спрощення. Без цього компанія буде змушена кожен свій вантаж доставляти в зону митного контролю. Опитування ФРУ показали, що не всі компанії подали документи на отримання спрощення.

Державна митна служба налаштована якомога швидше відпрацьовувати анкети-самооцінки для отримання відповідних спрощень. Митники закликали всіх експортерів якомога скоріше подати відповідні анкети.

Нагадаємо, застосування NCTS Фаза 5 відтермінували ще на місяць

Legal Solution допоможе кожному фахівцю, що потребує аналізу законодавства й пошуку НПА. Керівникам, юристам, бухгалтерам, кадровикам та іншим фахівцям. Замовте доступ за посиланням 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини