Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Штат НАБУ збільшать, а НАЗК дозволять перевіряти майно чиновників, придбане до держслужби

Реклама

Уряд підтримав законопроєкти про приведення законодавства щодо запобігання корупції у відповідність до висновків Європейської Комісії, про це повідомили у Мін'юсті.

Європейська Комісія у Звіті щодо України від 8 листопада 2023 року звернула увагу на необхідність скасування обмежень повноважень НАЗК стосовно продовження перевірки активів, які вже пройшли процес перевірки, та щодо перевірки майна, набутого декларантами до призначення на посаду державної служби.

З урахуванням рекомендацій Єврокомісії Уряд погодив та подав на розгляд Верховній Раді законопроєкт №10262, яким пропонується внести наступні зміни до Закону про запобігання корупції:

  • виключити частину сьому статті 511 Закону, яка передбачає, що під час проведення повної перевірки декларації Національне агентство не здійснює перевірку підстав набуття об'єктів нерухомості і транспортних засобів, набутих суб'єктом декларування або членом його сім'ї у власність до дня обрання (призначення) особи на посаду, у зв'язку з перебуванням на якій в особи вперше виник обов'язок подання декларації;

  • частину п'яту статті 513 Закону викласти в новій редакції, згідно з якою повна перевірка декларації проводиться в частині об'єктів декларування, не охоплених повною перевіркою декларацій відповідного суб'єкта декларування за попередні періоди, крім випадків, коли Національне агентство отримало нову інформацію щодо об'єкта, який перевірявся, або якщо наявні нові джерела інформації, що не були відомі чи не були доступні Національному агентству під час проведення попередньої повної перевірки.

Також зареєстровано ще один урядовий законопроєкт №10203-1, який передбачає поетапне збільшення кількості співробітників НАБУ на 300 осіб - з 700 до 1000 осіб, передбачивши, зокрема, збільшення кількості осіб начальницького складу з 500 до 750 осіб.

Це дозволить посилити інституційну та операційну незалежність НАБУ.

«Згідно з вимогою Єврокомісії, Україна посилює кадровий потенціал НАБУ, зокрема збільшує кількість осіб начальницького складу з метою підвищення ефективності та результативності виконання покладених на НАБУ завдань у частині попередження, виявлення, припинення, розслідування та розкриття корупційних та інших кримінальних правопорушень, віднесених до його підслідності», - поінформував Міністр юстиції Денис Малюська.

Враховуючи обмежені можливості фінансування в умовах правового режиму воєнного стану, збільшення чисельності співробітників пропонується шляхом поетапного проведення конкурсу на заміщення додаткових вакантних посад:

  • у 2024 році - на 100 посад;

  • у 2025 році - на 100 посад;

  • у 2026 році - на 100 посад.

«Прийняття цих двох законопроектів означатиме виконання одразу двох з чотирьох ключових рекомендацій, які надала нам Єврокомісія у своєму звіті щодо розширення. Будемо прохати народних депутатів та профільний комітет розглянути ці ініціативи у пріориттному порядку», - наголосив Міністр.

Як державному службовцю зручно ознайомитись із правовою картиною дня та контролювати зміни? LIGA360:Органи влади надасть інструменти для моніторингу законодавства та судової практики, дозволить автоматично аналізувати великі обсяги документів. Більше переваг за посиланням.  

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини