Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Продовжено можливість використання паперових декларацій для ввезення гуманітарної допомоги

Реклама

Кабмін постановою від 20.11.2023 року № 1216 продовжив можливість використання паперових декларацій для ввезення гуманітарної допомоги в Україну до 1 квітня 2024 року. Це дасть змогу організаціям, які завозять гуманітарну допомогу, продовжувати свою діяльність за звичними процедурами.

Зміни були ухвалені за результатами опрацювання зворотнього зв'язку від волонтерської спільноти.

У той же час, з 1 грудня цього року отримувачі можуть вже почати використовувати цифровий механізм для ввезення гуманітарної допомоги. Тобто подавати декларацію онлайн з використанням Автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги. 

У постанові зазначено, що товари, пропуск яких здійснюється без використання автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги, визнаються гуманітарною допомогою за декларативним принципом без прийняття відповідного рішення спеціально уповноважених державних органів.

Отримувач гуманітарної допомоги, ввезеної без використання автоматизованої системи, до 31 березня 2024 р. завантажує до зазначеної системи копію паперового звіту про розподіл та використання гуманітарної допомоги за формою згідно з додатком 3 до Порядку (далі - звіт), підписаного керівником або особою, відповідальною за ведення бухгалтерського обліку, або копію звіту в електронній формі з накладенням кваліфікованого електронного підпису керівника або особи, відповідальної за ведення бухгалтерського обліку.

Гуманітарна допомога, ввезена без використання автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги, щодо якої не завантажено звіт до 31 березня 2024 р., вважається такою, стосовно якої відсутній облік щодо її отримання та цільового використання, та використаною не за цільовим призначенням.

Пропуск через митний кордон та митне оформлення гуманітарної допомоги у вигляді транспортних засобів для осіб, визначених відповідно до частини другої статті 6 Закону України "Про гуманітарну допомогу", здійснюється без письмового підтвердження від таких осіб. Цільове використання таких транспортних засобів підтверджується звітом про наявність та розподіл гуманітарної допомоги.

Протягом цього перехідного періоду Мінсоцполітики, у співпраці з іншими органами влади та громадянським суспільством, продовжить опрацьовувати конструктивні коментарі та пропозиції для покращення правового регулювання процедури ввезення і обліку гуманітарної допомоги. 

Важливо наголосити, що з 1 грудня у отримувача немає обов'язку користуватись лише паперовим чи цифровим механізмом. Тобто організація може використовувати будь-який варіант, що потім буде відображено у звітності. 

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням 

Читайте також:

Як зміняться правила ввезення гуманітарної допомоги з 1 грудня 2023 року

Рада спростила порядок ввезення гуманітарної допомоги

Розпочалось тестування платформи для ввезення та обліку гуманітарної допомоги за новими правилами

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини