Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Прийнято зміни до Митного кодексу в частині розпорядження арештованими товарами під митним контролем

Реклама

Рада ухвалила в цілому проєкт № 9307, який  визначає порядок розпорядження товарами, які знаходяться під митним контролем та на які накладено арешт у кримінальному провадженні, у тому числі тими, які передано в управління АРМА.

Законопроект передбачає доповнення Митного кодексу положеннями щодо підстав припинення митних режимів транзиту, тимчасового ввезення, митного складу, вільної митної зони, безмитної торгівлі та переробки у разі:

- примусового відчуження або вилучення товарів відповідно до Закону України "Про правовий режим воєнного стану" та Закону України "Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану";

- реалізації товарів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, у тому числі тих, які відповідно до кримінально-процесуального законодавства передані АРМА, одержаними від корупційних та інших злочинів для реалізації та після надходження на рахунки митних органів сум митних платежів, що підлягали б сплаті при випуску таких товарів у вільний обіг на митній території України.

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням 

Крім того, пропонується доповнити статтю 290 Кодексу такими підставами для припинення обов'язку зі сплати митних платежів:

1) якщо товари, транспортні засоби комерційного призначення примусово відчуженні або вилучені відповідно до законів України "Про правовий режим воєнного стану" та "Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану";

2) у разі надходження на рахунки, відкриті для зарахування надходжень державного бюджету, контроль за справлянням яких покладено на центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, коштів (у сумі митних платежів, що підлягали б сплаті при випуску товарів, транспортних засобів комерційного призначення у вільний обіг на митній території України), одержаних від реалізації товарів, транспортних засобів комерційного призначення, визначених частиною сьомою статті 293 цього Кодексу.

Статтю 293 буде доповнено новою частиною сьомою за якою обов'язок із сплати митних платежів покладено на особу, яка реалізує такі іноземні товари та транспортні засоби комерційного призначення.

Також Законом встановлено особливості нарахування та сплати митних платежів під час реалізації товарів, транспортних засобів комерційного призначення відповідно до кримінального процесуального законодавства України.

Перехідні положення Кодексу доповнили пунктом, яким встановлено, що обов'язок із сплати митних платежів та митний режим митного складу припиняються щодо лікарських засобів, що станом на 24 лютого 2022 року зберігалися в митному режимі митного складу та в період з 24 лютого 2022 року по 1 травня 2022 року за розпорядженням власника таких лікарських засобів були безоплатно (без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації) передані безпосередньо або через громадське об'єднання для забезпечення потреб закладів охорони здоров'я державної та комунальної форми власності.

Крім того, з 5 січня 2024 року також буде змінено штрафні санкції за переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю - від 50 до 100 відсотків вартості товарів - безпосередніх предметів порушення митних правил з конфіскацією товарів, транспортних засобів із спеціально виготовленими сховищами (тайниками), що використовувалися для приховування товарів - безпосередніх предметів порушення митних правил від митного контролю, або з конфіскацією товарів - безпосередніх предметів порушення митних правил, а також товарів, транспортних засобів із спеціально виготовленими сховищами (тайниками), що використовувалися для приховування товарів - безпосередніх предметів порушення митних правил від митного контролю.

Як впливає певна норма закону на вашу бізнес-діяльність? Відповідь надасть Legal Solution. Знаходьте пов?язану аналітику та довідкову інформацію для будь-якого закону. Більше переваг за посиланням.   

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини