Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зловживання під час держзакупівель: як Prozorro та інші майданчики можуть реагувати на скандальні та резонансні закупівлі?

22 листопада 2023, 15:07
163
0
Автор:
Реклама

Напередодні міжнародної конференції з державних закупівель ми дізналися думку наших спікерів щодо найактуальніших питань, які будуть обговорюватись на події.

Наталія Шимко, заступник генерального директора Prozorro

Держава через тендерні процедури може закуповувати товари, послуги та роботи. Чи можна стверджувати, що у якійсь з цих трьох категорій більше простору для зловживань? Чому?

Н.Ш.: У будь-якій з трьох категорій - закупівля товарів, послуг і робіт - існують певні можливості для зловживань або порушень у тендерах. Саме тому важливо, щоб такі закупівлі відбувались в прозорий спосіб. Щоб громадськість, бізнес та контролюючі органи могли виявити такі зловживання та вчасно відреагувати. Водночас, чим складніший предмет закупівлі, тим важче провести аналіз і виявити порушення. Часто для цього потрібно чимало часу і спеціальні знання. Напевно тому під час закупівель робіт, особливо великих будівельних чи інфраструктурних проектів, може бути більше можливостей для корупційних схем.

Як Прозорро та інші майданчики можуть у режимі реального часу реагувати на скандальні та резонансні закупівлі, відомості про які з'являються в ЗМІ?

Н.Ш.: Останнім часом ми спостерігаємо збільшення уваги до публічних закупівель з боку громадськості. Суспільство активно обговорює доцільність окремих закупівель в період дії воєнного стану. І це зрозуміло: ресурси нашої економіки наразі дуже обмежені, тому кожна копійка має витрачатись з розумом. З іншого боку громадяни можуть просто не знати всіх обставин, які вимагають проведення тих чи інших закупівель. Тому ми в Прозорро розробили спеціальний функціонал, який дозволить замовникам публікувати в системі детальне обгрунтування конкретної закупівлі, яке пояснить мету її проведення та наприклад, причини, що не дозволяють, обійтись без неї. Цей функціонал буде доступний для використання замовниками вже 5 грудня.

Детальніше про ці та інші аспекти публічних закупівель ми будемо говорити на міжнародній конференції “Публічні закупівлі: актуальні виклики та прозорі рішення” вже цієї суботи, 25 листопада.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини