Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ризики під час закупівель: чи існує "чорний список" порушників тендерних процедур?

22 листопада 2023, 16:13
173
0
Автор:
Реклама

Напередодні міжнародної конференції з державних закупівель ми дізналися думку наших спікерів щодо найактуальніших питань, які будуть обговорюватись на події.

Олександр Вінницький, програмний директор Prozorro

Чи можливо при реєстрації постачальника в системі Прозорро чи на майданчиках Прозорро побачити якісь ознаки, що можуть свідчити про потенційні ризики порушень? Тобто чи є якісь критерії постачальника, замовника або тендеру, при аналізі яких можна з певною вірогідністю сказати, що це потенційний порушник?

О.В.: Звичайно модель ризиків в Прозорро існує, і вона працює не лише при реєстрації постачальника в системі, а і на всіх етапах закупівельного процесу. Треба завжди пам'ятати, що ризик не є фактом порушення, це лише показник, який вказує на необхідність проведення додаткових перевірок, що є функцією відповідних державних органів. Прозорро, в свою чергу, не має повноважень давати оцінку ні організаціям ні їх діям, тобто для системи, всі користувачі рівні в правах і обов'язках, що на них покладені законом про публічні закупівлі. Ризики - це інструмент громадськості і правоохоронних органів.

Чи ведеться якийсь реєстр порушників тендерних процедур? Іншими словами, чи існує умовний “чорний список” як покупців, так і постачальників, до якого вони вносяться у разі участі у якихось скандальних закупівлях, у ході яких ними було порушено процедури?

О.В.: Безпосередньо в Прозорро реєстру порушників тендерних процедур немає. Умовний "чорний список" веде Антимонопольний комітет, і Прозорро інтегроване з цим реєстром. Відповідно, Замовники під час кваліфікації Учасників мають інформацію про наявність або відсутність учасника в цьому реєстрі, і приймають відповідне рішення. Що стосується "чорного списку" Замовників, то офіційного реєстру немає, але Дозорро збирає відгуки про Замовників на своєму порталі. Тим не менш, на сьогодні, такого роду реєстри не несуть значну користь або ефективність, і потребують перегляду підходів і принципів.

Детальніше про ці та інші аспекти публічних закупівель ми будемо говорити на міжнародній конференції “Публічні закупівлі: актуальні виклики та прозорі рішення” вже цієї суботи, 25 листопада.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини