Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може військовослужбовець здійснювати підприємницьку діяльність

Реклама

За час повномасштабної війни росії проти України до ЗСУ мобілізовано значну кількість громадян, які здійснювали підприємницьку діяльність як фізичні особи - підприємці.

В Українському ветеранському фонді пояснили, чи можуть військовослужбовці бути ФОПами та вести підприємницьку діяльність.

Так, у Законі «Про військовий обов'язок і військову службу» немає прямої заборони вести підприємницьку діяльність військовослужбовцям. Якщо військові не займаються підприємництвом в період мобілізації, то таким ФОПам не нараховують податки та збори.

Водночас заборонено займатись сумісною діяльністю усім військовим посадовим особам ЗСУ, незалежно від того чи вони були призвані, чи підписали контракт.

Військовими посадовими особами є ті, які працюють на штатних посадах, котрі пов'язані з:

  • виконанням організаційно-розпорядчих обов'язків - це керівництво колективом чи ділянкою робот;

  • адміністративно-господарською роботою - це управління або розпоряджання майном.

Таким чином, підприємницька діяльність заборонена для військових посад ЗСУ, наприклад, командиру роти та його заступників, але дозволена для усіх, хто не є військовими посадовими особами ЗСУ.

Де підприємцю шукати роз'яснення законодавства та довідкову інформацію? Всі відповіді надасть LIGA360. Дізнавайтеся від експертів про новації воєнного стану та важливі новини для українського бізнесу. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини