Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Єврокомісії не бачать негативних наслідків для європейських ринків від українського агроімпорту

Реклама

Єврокомісія не бачить негативного впливу аграрного експорту з України на ринки ЄС, передає Укрінформ.

Депутати Європарламенту на засіданні комітету з питань сільського господарства та розвитку обговорили підтримку експорту аграрної продукції з України та обмінялись думками з членами Єврокомісії з приводу ризиків для фермерів ЄС.

«Ми відстежуємо обсяги, ми відстежуємо динаміку цін, імпортну ціну на національному рівні, а також ціни на рівні ЄС, і ми публікуємо моніторинговий звіт кожні два місяці. Тож поки що ми не бачимо якихось дуже значних негативних наслідків для сільськогосподарського ринку ЄС», - сказав П'єр Баску, директор з питань сталого розвитку та підтримки доходів Генерального директорату з питань сільського господарства Єврокомісії.

За даними євродепутатів, «коридори солідарності» стали рятівними для української економіки і дозволили експортувати понад 108 мільйонів тонн товарів та імпортувати 38 мільйонів тонн іншої продукції на загальну суму 123 мільярди євро. Ці обсяги значно зросли після відкриття чорноморського маршруту.

Аграрний бізнес потребує комплексного захисту. Рішення LIGA360 - ваш надійний помічник для вчасного реагування на рейдерські атаки, суперечливі законодавчі зміни та зміни контрагентів. Подробиці за посиланням. 

Водночас, на думку євродепутатів, необхідно мінімізувати негативний вплив на європейських фермерів. Сплеск експорту до ЄС, який є таким важливим для української економіки, «мав певний непередбачуваний ефект на деяких регіональних ринках у прифронтових країнах-членах, а також спричинив тиск у певних секторах у ЄС».

Депутати вважають, що підтримувати необхідно насамперед транзит українських зернових через ЄС до кінцевих ринків.

На відміну від зерна імпорт українського цукру до Європи не викликає занепокоєння.

«Ціни на цукор перевищують 800 євро за тонну, тобто є надзвичайно високими в історичному аспекті. Отже, в ЄС виробництво цукру цього року, за оцінками, сягне близько 15,6 млн т, а це означає, що імпорт буде необхідним», - уточнив голова комітету Норберт Лінс.

«Ми хочемо бачити Україну в майбутньому членом ЄС. Вона є великим виробником», - відзначив член комітету Мартін Хойслінг. Але, за його словами, потрібен довгостроковий план, який збалансує захист європейських виробників та допомогу Україні: «Ми не можемо очікувати, що війна закінчиться за три місяці, потрібно звикнути до цієї ситуації».

Нагадаємо, Єврокомісія не продовжила заборону на ввезення українського зерна до п'яти країн ЄС. Водночас Україна  погодилася запровадити будь-які правові заходи (включаючи, наприклад, систему ліцензування) та затвердила новий перелік агропродукції, експорт якої підлягає ліцензуванню.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.   

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини